Test: Proizvajalci termovk obljubljajo preveč

(vir: ZPS)

Termovke so priljubljene doma, še bolj na izletih, v vseh letnih časih. V hladnih dneh v njih prenašamo toplo pijačo, v toplih hladno, zato je pomembno, kako dolgo bo pijača v termovki ostala topla oziroma prijetno osvežujoča. Zato so potrošniške organizacije 17 termovk, namenjenih uporabi na poti in pri aktivnostih na prostem, vzele pod drobnogled. Glavnina se je odrezala dobro, a kar 7 izdelkov je prejelo oceno nižjo od dobre.

Slabše ocene so termovke prejeli v delu testa, kjer so preverjali toplotno izolacijo, tri so prejele tudi oceno nezadovoljivo za tesnjenje.

V Zvezi potrošnikov Slovenije navajajo, da so za izdelke na testu odšteli med 8,50 in 53 evri. Najdražja je res tudi zmagovalka testa, a sta takoj za njo, le z minimalno nižjo oceno, izdelka, za katera bomo odšteli 20 oziroma 25 evrov. Med slabše ocenjenimi pa so cenejši izdelki, vendar tudi tisti s cenami okoli 25 evrov.

Po šestih urah so v večini namerili vsaj 80 °C, po 12 urah pa se med njimi že kažejo razlike. Ob tem opozarjajo, da do polovice napolnjene termovke še slabše zadržujejo toploto, saj so v povprečju temperature za 12 do 15 °C nižje od tistih, ki jih dosegajo polne.

Preverjanje zadrževanja temperature hladnih pijač: Po šestih urah se je pri večini temperatura vode s 5 °C dvignila le za stopinjo ali dve in po dvanajstih ni presegla 8 °C. Nad 10 °C je temperatura narasla šele po 24 urah.

Kaj pa tesnjenje? Preverjali so, kako tesnijo, ko niso v pokončni legi.Tri termovke testa niso opravile.

Zveza potrošnikov Slovenije zato svetuje:
1. Testi kažejo, da podatkom proizvajalcev o dobri izolativnosti termovk ne smemo zaupati, proizvajalci obljubljajo boljšo izolacijo, kot so pokazale meritve v laboratoriju.
2. Delno usmeritev, kaj kupiti, tokrat dajejo cene, saj so termovke z boljšimi lastnostmi v povprečju dražje, najcenejše so zbrane v spodnjem delu lestvice.
3. Različni sistemi odpiranja vplivajo na to, kako preprosto termovke polnimo in točimo iz njih. Preverite način točenja pred nakupom.

Vir: ZPS

M. P.