Termoelektrarna Brestanica: prvo vrtenje turbine novega plinskega bloka (foto)

(Foto: spletna stran Teb)

V Termoelektrarni Brestanica (Teb) so pred približno poldrugim letom začeli graditi novi plinski blok, s čimer so začeli zamenjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov bodo pokrili s 70 odstotki lastnega denarja, razliko nameravajo pokriti s posojili.

Na novem nadomestnem plinskem bloku Teb, ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, bodo po opravljenih hladnih internih tehničnih pregledih te dni začeli prve vroče preizkuse. Tehnični prevzem novega bloka pričakujejo v drugi polovici novembra in do konca leta začetek poskusnega obratovanja.

Dela naj bi končali predčasno

Gradnjo novega plinskega bloka naj bi končali predčasno, saj če ne bo kakšnih zapletov, končanje vseh del predvidevajo konec leta, ko naj bi bil novi nadomestni plinski agregat predvidoma pripravljen za komercialno obratovanje. S tem naj bi gradbeni rok prehiteli za približno štiri mesece.

Vsa dela potekajo po načrtih. Štiridelno naložbo sicer sestavljajo gradbena dela, pomožni sistemi, elektro oprema in nabava ter montaža glavne tehnološke opreme. Njena vrednost znaša 18,5 milijona evrov, na razpisu pa so se odločili za konzorcij Stenmark, ki ga sestavljata Siemens Slovenija in Siemens Švedska. Pri izbrani tehnologiji gre v osnovi za enako tehnologijo industrijskih plinskih turbin kot pri obstoječih plinskih agregatih. Tehnologija iz 70-ih let prejšnjega stoletja in nova tehnologija sta neprimerljivi, saj gre za  tehnologijo z bistveno boljšim izkoristkom, nižjimi vrednostmi emisij in nizkim obsegom potrebnega vzdrževanja.

Razlogi za zamenjavo

Obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov se kljub skrbnemu obratovanju, rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Podaljševanje življenjske dobe je težko doseči zaradi težav pri dobavi rezervnih delov, pomanjkanja podpore za posamezne sisteme ter zaradi neracionalnih stroškov celovite obnove plinskih blokov. Predvsem pa je zamenjavo obstoječih plinskih blokov treba izvesti zaradi zagotavljanja visoke stopnje razpoložljivosti in zanesljivosti zagonov, kar posledično prispeva k zanesljivosti dobave električne energije porabnikom po vsej Sloveniji, seveda tudi zaradi ekoloških razlogov, ker 40 let stara tehnologija žal ne ustreza več sodobnim standardom varovanja okolja.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi bo sicer prostora tudi za morebitno drugo turbino, ki bi jo vgradili v primeru večjih potreb v prihodnjih letih.

Foto in vir: spletna stran Teb

N. N.