Termoelektrarna Brestanica: Novi plinski blok januraja nared za poskusno obratovanje

Foto: Spletna stran TEB

V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so pred približno poldrugim letom začeli graditi novi plinski blok, s čimer so začeli zamenjavo blokov, ki obratujejo od leta 1975. Naložbo v skupni vrednosti 35 milijonov evrov bodo pokrili s 70 odstotki lastnega denarja, razliko nameravajo pokriti s posojili.

Na novem nadomestnem plinskem bloku Termoelektrarne Brestanica, ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, te dni izvajajo tako imenovana vroča preverjanja opreme. Tehnični prevzem in začetek poskusnega obratovanja novega plinskega bloka načrtujejo januarja prihodnje leto. Gradnjo novega plinskega bloka TEB naj bi sicer končali predčasno in gradbeni rok prehiteli za približno štiri mesece.

Konec prihodnjega tedna pa naj bi novi plinski blok prvič sinhronizirali oz. vključili v elektroenergetsko omrežje.

Vsa dela potekajo po načrtih. Štiridelno naložbo sicer sestavljajo gradbena dela, pomožni sistemi, elektro oprema in nabava ter montaža glavne tehnološke opreme. Njena vrednost znaša 18,5 milijona evrov, na razpisu pa so se odločili za konzorcij Stenmark, ki ga sestavljata Siemens Slovenija in Siemens Švedska.

Obratovalno obdobje treh starih plinskih blokov se kljub skrbnemu obratovanju, rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.

Nadomestni plinski blok bo močno povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa predstavljata industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije.

Nadomestni plinski blok bo močno povečal izkoristek plinske turbine, jedro glavne tehnološke opreme pa predstavljata industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije. Del glavne tehnološke opreme je tudi dizelski električni agregat, ki bo omogočal zagon plinske turbine v breznapetostnem stanju oz. t. i. temni zagon, izvajalska pogodba pa je predvidevala tudi dobavo in montažo dimnika.

Novi plinski blok bo omogočal zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar ustreza uveljavljenim merilom zagotavljanja terciarne rezerve. Za zdaj bodo zgradili le prvi nadomestni blok. V novozgrajeni stavbi bo sicer prostora tudi za morebitno drugo turbino, ki bi jo vgradili v primeru večjih potreb v prihodnjih letih.

N. N.