TE Brestanica dobila nov nadomestni plinski agregat

TE Brestanica

V Termoelektrarni Brestanica, ki je rezervni dobavitelj elektrike v primeru, da iz slovenskega energetskega sistema izpade kakšen drug pomembnejši proizvajalec električne energije, so včeraj odprli novi nadomestni plinski agregat, ki je bil v poskusnem obratovanju od aprila.

Odprtja se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je pozval k razpravi o energetski strategiji in k združitvi moči za zagotovitev dolgoročne oskrbe z električno energijo. Pahor je spomnil, da če bomo hoteli ostati brezskrbni, ko gre za dobavo električne energije, bomo morali v naslednjih letih glede tega doreči našo strategijo na tem področju, predvsem glede rabe jedrske energije. Vse odgovorne je pozval, naj pri tem ne odlašajo.

Z odprtjem novega plinskega bloka in njegovim poskusnim obratovanjem pa se končuje prvi del naložbe tehnološke nadgradnje elektrarne, v okviru katere bodo postopno zamenjali več kot 40 let stare plinske agregate, ki se jim obratovalna doba počasi izteka. Graditi so ga začeli aprila 2016, zanj pa so odšteli 35 milijonov evrov.

Nadomestni plinski blok, katerega jedro predstavljata industrijska plinska turbina SGT 8000 z nazivno močjo 53 megavatov in generator električne energije, naj bi močno povečal izkoristek plinske turbine. Posebnost novega plinskega bloka je, da omogoča zagon do polne moči v manj kot 13 minutah, kar je še posebej pomembno ob nepredvidenih izpadih drugih proizvajalcev. V njem je prostora tudi za morebitno drugo turbino, o izgradnji katere pa naj bi odločali konec leta.

Brestanica. Odprtje novega plinskega bloka v Termoelektrarni (TE) Brestanica.
Generalni direktor GEN energije Martin Novšak, predsednik republike Borut Pahor in direktor TE Brestanica Tomislav Malgaj.

(Vir: spletna stran predsednika republike).

M. R.