Svetovalna skupina priporoča cepljenje s cepivom Johnson & Johnson za vse polnoletne

Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je odločila, da glede uporabe cepiva Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila. Tako je cepivo primerno za starejše od 18 let, je sporočila vodja posvetovalne skupine Bojana Beović.

 

Tako uporabe cepiva niso omejili za kakšno starostno skupino, pač pa se sledi starostni omejitvi, ki je navedena v registraciji cepiva. Po besedah Beovićeve imunost po cepljenju s tem cepivom glede na dokumentacijo Eme nastopi po 14 dneh.

 

Potem ko so v ZDA zabeležili nekaj resnih zapletov po cepljenju, ki so se kazali v obliki krvnih strdkov, je namreč Ema ponovno pod drobnogled vzela varnost tega cepiva. Agencija je v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Enako stališče je Ema sprejela tudi za cepivo AstraZenece, tudi takrat je svetovalna skupina za cepljenje sledila zapisom Eme.

Država sicer računa, da bi lahko do konca junija cepila 60 odstotkov odraslih.

A. M.