Švedski covid model nič boljši od ostalih

Razmere v epidemiji covida-19 so se v zadnjem obdobju v večini opazovanih držav izboljšale. Med temi državami se Slovenija, kjer so se razmere prav tako izboljšale, uvršča na osmo mesto. Med opazovanimi državami pa je najhuje v Turčiji, sledita Švedska in Hrvaška.

 

Na Švedskem, ki so jo mnogi dajali za zgled, kako se spopasti z epidemijo, se načrt ni izkazal nič boljši kot v drugih državah. Trenutno namreč v 14-dnevnem povprečju beležijo več kot 800 okužb na 100.000 prebivalcev na dan, na Hrvaškem nekaj več kot 700, v Turčiji pa nekaj več kot 900. Za Švedsko slednje pomeni, da na dan zabeležijo več kot 7000 okužb, prav tako je močno naraslo število smrti, in sicer na 14.000.

Zaradi naraščanja okužb je Švedska pred dnevi podaljšala omejitvene ukrepe. Pričakovano rahljanje omejitev glede števila udeležencev javnih zbiranj in prireditev v začetku maja je treba zaradi slabih epidemioloških razmer prestaviti, je sporočil premier Stefan Löfven.

Šele ko se bo obremenitev zdravstvenega sistema zmanjšala in se bodo številke začele zniževati, bo na vrsti rahljanje, je dejal.

Število ljudi, ki se lahko zbirajo, je tako še vedno omejeno na osem, na pogrebih je dovoljenih 20. Gostinski obrati se morajo vsaj do 17. maja še naprej zapirati ob 20.30, v nakupovalnih središčih, trgovinah in fitnes studiih pa še naprej velja omejitev števila strank oz. obiskovalcev.

Občine imajo poleg tega možnost, da same prepovedo zbiranje na mestih, kjer bi lahko nastala gneča.

A. M.