Švedska bo zaradi dobre precepljenosti sprostila skoraj vse omejitve; na Danskem množičen koncert

Zaradi dobrega napredovanja cepljenja bo Švedska konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Cepljenih je namreč že okoli 70 odstotkov odraslih prebivalcev.

 

Po 29. septembru bodo tako na Švedskem veljala le še splošna higienska priporočila in priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih, medtem ko bodo za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, uvedli covidno potrdilo.

“Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče,” je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren. Po njenih besedah so s pomočjo kampanje cepljenja naredili velik korak naprej pri spopadanju s pandemijo.

Visoka precepljenost odpira življenje tudi na Danskem. Tam so najprej zaradi visoke precepljenosti odpravili še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zdaj pa so vrnitev v normalo praznovali s koncertom v Köbenhavnu, kjer se je prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi. Dogodek je minil brez kakršnih koli protikoronskih ukrepov, na lokaciji pa se je bilo mogoče tudi cepiti.

A. M.