Švedi kaznovali odprto politiko do migrantov, Italijani jo bodo danes

Fotografija je simbolična.

Na nedavnih volitvah na Švedskem so švedski volivci kaznovali stranke levega bloka, ki so vodile odprto politiko do migrantov. To je pripeljalo do tega, da je Švedska v zadnji dveh desetletjih sprejela več kot 1,5 milijona migrantov, da je postala država z največ posilstvi na svetu in da na Švedskem strmo narašča število t. i. no go zone, krajev kamor se ne upa nihče, niti policija. Zavrnitev zakšne politike se danes obeta tudi v Italiji.

 

Na Švedskem je namreč na nedavnih volitvah zmagal blok desnih strank, ki ga tvorijo Zmerna stranka, iz katere prihaja tudi novi švedski premier, Krščanski demokrati, Liberalci in Švedski demokrati. Za vse omenjene stranke je značilno, da niso naklonjene priseljevanju migrantov. Po dolgih letih vladanja je v opoziciji pristal levi blok premierke Magdalene Andersson, ki je zadnja leta vodil do priseljevanja prijazno politiko, česar posledica je med drugim ta, da je Švedska nedavno dosegla tudi neslavni rekord smrti zaradi strelnega orožja. Zaradi strelnega orožja je namreč letos na Švedskem umrlo že 60 ljudi, kar je največ do zdaj.

Podoben preobrat kot na Švedskem se danes obeta tudi v Italiji, kjer potekajo splošne volitve. Zmaga se nasmiha naprednim desnosredinskim strankam, ki med drugim nasprotujejo nezakonitim migracijam.

A. M.