Šumi zaradi varčevalnih ukrepov začasno ustavil proizvodnjo

Tovarna Šumi je zaradi varčevalnih ukrepov, povezanih z visokimi cenami energentov, 1. januarja začasno ustavila proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev v Krškem, je poročal portal Siol.net. Zdaj v tovarni izvajajo čiščenje in remont strojev, kar običajnojo opravlja poleti. Proizvodnja bo neuradno ustavljena do konca marca.

 

V Žitu, ki je v lasti hrvaške Podravke, so povedali, da zaposleni v proizvodnji v tem času koristijo nadure ali letni dopust. Skladno z dogovorom pa pomagajo tudi na drugih Žitovih lokacijah, ki zaradi narave izdelkov normalno obratujejo. V času dela na drugih lokacijah so delavcem organizirali prevoz na delo in z dela.

Podjetje Šumi bonboni je leta 2008 proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev preselilo iz Ljubljane v Krško. Tam je zaposlenih okoli 60 delavcev.

Žito, ki je lani zemljišče v ljubljanskem BTC prodalo podjetniku Ivu Boscarolu, načrtuje koncentracijo pekarske proizvodnje Žita v Mariboru, na Vrhniki in ljubljanskem Viču. S tem nameravajo povečati produktivnost in donosnost. V avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha in peciva v Mariboru ter avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha na Viču bodo letos vložili 13,5 milijona evrov. Še dodatnih pet milijonov evrov nameravajo v prihodnjih dveh letih vložiti v proizvodne linije in robotizacijo kalupnega dela na Vrhniki.

A. M.