Stranka Levica kot edina od strank ni jasno obsodila ruske agresije

Poslanec Levice MIha Kordiš pogosto razburja s svojimi ekstremnimii stališči, ki poveličujejo propadli socializem.

Svet si je danes je bolj ali manj enoten, da je napad Rusije na Ukrajino barbarsko dejanje, ki v civiliziranem svetu nima mesta. O tem so si enotne tudi stranke v Sloveniji. No, skoraj. Edina, ki do zdaj ni jasno obsodila ruskih ravnanj je namreč stranka Levica.

 

V stranki so se v včerajšnji izjavi o vojni v Ukrajini namreč elegantno izognili jasni obsodbi ravnanj ruskega oligarha Vladimirja Putina. V izjavi so tako pozvali le k zaustavitvi ruskih vojaških operacij v Ukrajini in umiku vojske Ruske federacije ter podprli prizadevanja za razrešitev spora, na obsodbo očitno pozabili.

Namesto tega so v izjavi na notranjepolitične potrebe obsodili izjave slovenskega premierja Janeza Janše in obrambnega ministra Mateja Tonina, ki sta v preteklih dneh večkrat javno kritizirala ravnanje ruskih oblasti in svet pozvala k pomoči Ukrajini. “Obsojamo vojno retoriko in nepremišljene izjave, ki sta si jih v zadnjih dneh privoščila Matej Tonin in Janez Janša, željna mednarodne pozornosti in pohvale zahodnih diplomatov in generalov,” so zapisali.

Stranka Levica ima sicer dolgo zgodovino simpatiziranja z nedemokratičnimi režimi, čeprav na domačem političnem prizorišču avtoritarne težnje pripisuje premierju Janezu Janši. Med drugim so njena poslanca Miha Kordiš in Violeta Tomič (ta je pred kraktim izstopila iz stranke) pred časom gostile venezuelske oblasti na čelu s tamkajšnjim samodržcem Nicolasom Maduro.

M. P.