Štirje družinski zdravniki iz ZD Brežice z junijem dajejo odpovedi

Fotografija je simbolična.

Štirje družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma Brežice so sporočili, da z začetkom junija dajejo odpovedi. Kot razlog so navedli nevzdržne sistemske delovne razmere, ki so posledica slabih odločitev ministrstva za zdravje, in ki ne omogočajo več varne in kakovostne skrbi za bolnike. Odpovedni rok se jim izteče konec avgusta, a so odpovedi pripravljeni tudi umakniti, če bo vlada uresničila njihove zahteve.

Odpovedi so pripravljeni umakniti, če vlada uredi stoodstotno financiranje timov ambulant družinske medicine, ki dosegajo 1895 glavarinskih količnikov oziroma 1383 opredeljenih bolnikov. Zahtevajo tudi prenehanje razpisovanja v sočasno delo na več mestih hkrati in delo v popoldanskem turnusu le enkrat tedensko.

Zdravniki po vsej državi, zdaj pa tudi brežiški, namreč že dlje časa opozarjajo, da so preobremenjeni, ter da imajo bistveno več pacientov, kot bi jih morali imeti.

“Kljub temu, da se zavedamo vseh pozitivnih premikov v ZD Brežice v mandatu sedanjega vodstva, predvsem proaktivnega zaposlovanja svežih specialistov družinske medicine, naša stiska v obliki dnevnih prekomernih obremenitev v naših ambulantah in prevelikega števila opredeljenih pacientov pri večini izmed nas še vedno traja, ker vzrok te stiske leži predvsem na sistemski državni ravni,” so zapisali. Zahtevajo ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo za bolnike opravljali kakovostno in varno.

Aneks 1 k splošnemu dogovoru, s katero je vlada mejo za odklanjanje novih bolnikov postavila pri 1895 glavarinskih količnikih, so sicer ocenili kot “pozitiven signal in tudi največ, kar je lahko nov minister za zdravje v zelo kratkem času svojega mandata dosegel”, a so hkrati tudi opozorili, da to za zdravnike v praksi predstavlja le povrnitev v izhodiščno stanje iz leta 2018.

M. P.