Število okuženih na Balkanu se povečuje

Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 95 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je 16-krat več kot v Sloveniji. Na Hrvaškem gre za največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov. Število okužb se izrazito povečuje tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji.

Največ novih primerov (40) so včeraj potrdili v Osiješko-baranjski županiji ter na območju Zagreba.

Novo žarišče se je pojavilo v zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan, v kateri so s covidom-19 zboleli štirje zaposleni in 16 pacientov. Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili skupaj 32 okuženih.

V Primorsko-goranski županiji je devet novih primerov. V Istrski županiji imajo dva nova primera, med njima je en prišel s Švedske.

V zadrski županiji pa so v preteklih 24 urah potrdili okužbe trem osebam iz drugih držav ter hrvaški državljanki, ki je bivala v Sloveniji. Nobena od teh oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji konec tedna potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške. Posamezne nove okužbe so potrdili v še šestih hrvaških županijah.

Na Hrvaškem je trenutno na zdravljenju je 227 zbolelih zaradi novega koronavirusa. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so skupno potrdili 2483 okužb. Ozdravelo je 2149 oseb, umrlo pa 107. Opravljenih je bilo skoraj 75 tisoč testiranj, v zadnjih 24 urah pa več kot 900.

Morebitno skrb na Hrvaškem povzroča majhno število testiranj in posledično visok odstotek odkritih okužb. V Sloveniji so namreč doslej opravili že skoraj 100 tisoč testiranj in ugotovili 1547 okuženih. V zadnjih dneh pa se je število potrjenih okužb tudi pri nas začelo povečevati. Za primerjavo: včeraj je bilo v Sloveniji na novo potrjenih 6 okužb, opravili pa so kar 1212 testiranj.

Število na novo potrjenih okužb se enormno povečuje tudi Srbiji, Bosni in Hercegovin ter v Severni Makedoniji.

V Srbiji imajo glede na podatke oblasti še 954 aktivnih primerov, glede na zadnje okužbe je med najhuje prizadetimi mesto Novi Pazar, kjer so zaradi velikega povečevanja števila okuženih razglasili izredne razmere. Znova so omejili zbiranje oseb na javnih prostorih na največ pet oseb.

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 119 novih okužb, kar je druga največja številka od začetka epidemije. V Federaciji BiH so potrdili 57 okužb, v Republiki srbski pa 62.

Razmere se ne izboljšujejo niti v Severni Makedoniji, kjer imajo 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66. V zadnjem dnevu je umrlo šest ljudi.

V Severni Makedoniji kljub temu načrtujejo, da bodo prihodnji teden odprli obe letališči. Vendar pa se stvari dnevno zelo spreminjajo in je vprašanje, kako bo z načrti.

M. P.