Številne okužbe v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu

Loka pri Zidanem mostu (vir: Trubarjev dom upokojencev, FB)

Prvo okužbo so v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu (občina Sevnica) pri enem od stanovalcev potrdili v četrtek, 8. oktobra. V petek so nato sporočili, da je okužba potrjena še pri 5 osebah, in sicer pri dveh stanovalcih, dveh zaposlenih in eni dijakinji, ki je v domu na praksi. Vse tri stanovalce so začasno premestili v UKC Ljubljana.

Včeraj pa so sporočili, da so okužbe potrdili še pri 28 stanovalcih in 5 zaposlenih.

Skupno je v domu tako okuženih 31 stanovalcev, 7 zaposlenih in dijakinja, ki je na praksi.

Po potrjenih prvih okužbah so v petek in soboto opravili 187 testiranj, in sicer pri 138 stanovalcih in 49 zaposlenih. Pri 110 stanovalcih in 44 zaposlenih okužba ni bila potrjena.

Včeraj so vzeli bris še preostalim 71 stanovalcem, ki se trenutno nahajajo v domu, in 8 zaposlenim.

Direktor Robert Potočnik je včeraj popoldan sporočil, da so okuženi stanovalci “še vedno brez vsakršnih simptomov in se v tem trenutku počutijo dobro. Upamo, da bodo okužbo preboleli s čim blažjo klinično sliko in naše upe polagamo na morebitne učinke vitamina D, ki ga tisti stanovalci, ki ne morejo sami na prosto, neprekinjeno prejemajo že od aprila, s čimer skušamo krepiti njihov imunski sistem”.

Dodal je, da so prostori in kadrovska zasedba za rdečo cono pripravljeni, vanjo so včeraj namestili okužene stanovalce. Ti prostori zadoščajo za nastanitev 20 stanovalcev, zato so morali v rdečo cono spremeniti še eno nadstropje iste stavbe. Hkrati je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano včeraj izvajal razkuževanje prostorov doma, medtem ko so zunanje površine že razkužili pripadniki Civilne zaščite občine Sevnica.

Direktor je še sporočil, da se v domu soočajo tudi s kadrovskim primanjkljajem, ki so posledica okužb, karanten in drugih zdravstvenih razlogov. Potrebovali bodo zunanjo pomoč, je dodal-

A. M.