Ste v Sevnici morda opazili nenavadne živo rumene zbiralnike?

Zbiranju odpadnega jedilnega olja, ki se ga je v okviru projekta Olje nekoliko drugače lotilo več posavskih komunal, društev in občin, se je pridružila tudi sevniška občina. Tako je na devetih točkah, kjer se zadržuje veliko ljudi postavila posebne, živo rumene zbiralnike, v katere je mogoče odložiti jedilno olje, ki je bilo že uporabljeno. Med drugim ga bodo predelali v gorivo za avtomobile.

Zbiralnike je sevniška komunala postavila pri Bazenu Sevnica, pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica, pri vhodu v športni park ob Savi, pri stanovanjskih blokih Pod Vrtačo na lokaciji Dolenji Boštanj 55, pri pokopališču Boštanj, pri trgovini na Blanci, pri Osnovni šoli Milana Majcna Šentjanž in pri igrišču v Loki pri Zidanem mostu.

Na Komunali Sevnica ob tem opozarjajo, da v rumene zbiralnike nikakor ne sodijo odpadna mineralna olja, torej avtomobilska olja, saj so ta opredeljena kot nevaren odpadek, pač pa so izključno namenjeni že uporabljenemu jedilnemu olju.

Tako zbrano olje bo sevniška komunala prepeljala s prilagojenim vozilom v filtrirno postajo na Zbirni center za odpadke Sevnica, kjer ga bo predelovala v okolju prijazna alternativna goriva, med drugim pogonsko gorivo za avtomobile. Iz litra odpadnega jedilnega olja lahko namreč nastane 90 odstotkov biodizla ali bioplina, ekoloških goriv, ki ne onesnažujeta okolja. Preostalih 10 odstotkov pa predstavlja glicerin, ki se uporablja v farmacevtski industriji.

M. P.