“Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da mirno pripravi ukrepe?”

Tone Smolnikar

Po družbenih omrežjih je včeraj zaokrožil zapis nekdanjega dolgoletnega novinarja in župana Kamnika Toneta Smolnikarja, ki je kritične do dela svojih nekdanjih novinarskih kolegov. Med drugim jih sprašuje:

“Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe?”

Spomnimo. V vseh razvitih demokracijah velja nepisano pravilo, da se novi vladi, ki nastopi mandat, pusti 100 dni miru, da se lahko seznani s stanjem v držav in ministrstvih ter začne sprejemati prve ukrepe. V Sloveniji so praktično vse dosedanje opozicije in mediji takšno pravilo upoštevali, kar pa ne velja za novo vlado Janeza Janše, ki je mandat nastopila sredi marca. Čeprav je torej na oblasti šele dober mesec in se po mnenju 80 odstotkov Slovencev dobro spopada s koronavirusom, je dnevno tarča žolčnih napadov opozicije in medijev, pri čemer prednjačita predvsem POP TV in RTV Slovenija, kjer so prejšnje leve vlade v programskem svetu nastavile svoje ljudi.

Zato tudi ne preseneča, da je takšno ravnanje zmotilo nekdanjega dolgoletnega vidnega novinarja Smolnikarja, danes sicer občinskega svetnika v Občini Kamnik. Kot je zapisal, tovrstno ravnanje nekaterih medijev ni novinarstvo, pač pa gre za manipulacije brez etike. “Vedno pravim, da sem po duši novinar. Toda ali je pri nas to, čemur pravimo novinarstvo, sploh še novinarstvo? Daleč od tega! To je preprosto politika v službi strank, njihovih interesov, pokvarjenosti in brezosebnosti, manipulacij, nevrednih človeka”, je zapisal.

Nekdanje novinarske kolege sprašuje: “Ste pustili vladi vsaj deset dni, kaj šele sto dni, da bi mirno pripravila ukrepe? Prve minute, prvi ukrepi so bili obstreljevani z največjimi topovi tistih, ki bi bili veseli, da puška v koruzi ne bi rjavela.”

M. P.