Ste preboleli covid? Preverite, ali potrebujete cepljenje

Zaščitni imunski odziv posameznika po preboleli bolezni covid-19 je kratkotrajen, zato strokovnjaki cepljenje proti covidu-19 priporočajo tudi tistim, ki so že bili okuženi in so bolezen preboleli. Po okužbi z novim koronavirusom se namreč protitelesa, ki ob tem nastanejo, v telesu obdržijo zelo različen čas, od dveh mesecev pri blagem poteku bolezni do pol leta in več pri težji obliki bolezni, poroča STA.

 

Predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Alojz Ihan navaja, da po preboleli bolezni s koronavirusi, ki povzročajo prehladna obolenja, nastane kratkotrajen zaščitni imunski odziv, zato pri tistih, ki so preboleli covid-19, težko računamo na dolgotrajno zaščito. Doslej so pristojni sicer poročali o že vsaj dveh primerih ponovne okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili. Tiste, ki so ali bodo cepili prvič, pa bodo ponovno cepili po 21 do 28 dneh.

Koronavirusi, med katere spada tudi sars-cov-2, povzročitelj covida-19, znajo zaradi svojih specifičnih prilagoditev zmanipulirati imunski sistem. S tem poskrbijo, da svojega gostitelja, človeka, lahko enako uspešno okužijo tudi naslednjo prehladno sezono. Novi koronavirus pa je ob že znanih strategijah prehladnih koronavirusov za izogibanje imunosti razvil še dodatno toksično strukturo, s katero dodatno poškoduje celice.

Strokovnjaki od cepiv proti covidu-19 pričakujejo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv, kot pa se to zgodi s prebolevanjem covida-19. “Predvsem zato, ker cepivo ne bo povzročilo začasne ohromitve imunskega sistema, kot jo programirano povzroči virus, ki si na ta način v svojem gostitelju, človeku, vnaprej pripravi pogoje za okužbo in bivanje v naslednji prehladni sezoni,” poudarja Ihan.

Zato se tudi svetuje, da se ljudje, ki so preboleli covid-19, vseeno cepijo. Cepljenje bo najboljša priprava populacije na naslednjo hladno sezono, saj bo zanesljivo ščitilo vsaj pol leta, poudarja Ihan.

A. M.