Spremembe zakona o vladi prinašajo dodatna ministrstva za politične poražence

Na aprilskih volitvah so se volivci in volivke odločili, da v parlamentu ne želijo več videti predstavnikov Stranke Alenke Bratušek (SAB) ter Liste Marjana Šarca (LMŠ). Tudi Levica je le za las prišla preko 4-odstotnega parlamentarnega praga.

Kljub temu se je Robert Golob odločil, da bo na stroške davkoplačevalcev njegova ministrska ekipa pridobila dodatne 3 člane – prav za tiste, ki so pogoreli na volitvah.

SAB pod vodstvom Alenke Bratušek, je na zadnjih državnozborskih volitvah prejela le 31.117 glasov oziroma 2,61 %. Stranka je končala šele na 9. mestu med strankami. Tudi sama Alenka Bratušek je prejela zanemarljivo število glasov. Kandidirala je v dveh kranjskih okrajih. V okraju Kranj I je prejela le 726 glasov oziroma 4,97 %, v okraju Kranj II pa 829 oziroma 5,58 %. Danes je Alenka Bratušek državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo, v primeru sprejetja Zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije pa bi na podlagi treh novoustanovljenih ministrstev postala celo ministrica za infrastrukturo.

Slika

Slika

Marjan Šarec, predsednik bivše stranke, imenovane LMŠ, ki je na volitvah prejela zgolj 44.401 glasov oziroma 3,72 %, po mnenju volivcev ni dovolj dober za poslanca, je pa po mnenju predsednika vlade dovolj dober za ministra in to na tako državnotvornem področju, kot je področje obrambe.

Slika

S sprejetjem Zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije bi novo ministrstvo ustanovili tudi za Luko Mesca. Posebej zanj bi bilo ustanovljeno Ministrstvo za solidarno prihodnost, o katerem si več lahko preberete tukaj. Včeraj je sicer Mesec razlagal, da naj ne bi bilo novega ministrstva, vendar je vse to blef. Zakon je namreč že sprejet.

Stranka Levica se je pod vodstvom Luke Mesce komaj prebila v Državni zbor RS, saj je na volitvah prejela vsega 53.234 glasov oziroma 4,46 %.

Slika

Zakaj podpis za referendum? Novi stolčki za politične poražence so novi stroški za davkoplačevalce

Zakon o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije torej prinaša dodatna ministrstva za politične poražence, kot so Alenka Bratušek, Marjan Šarec in Luka Mesec. Seveda pa ustanovitev treh dodatnih ministrstev ni zastonj.

Dodatna ministrstva bodo prinesla nove stroške kot so plače za dodatne ministre, državne sekretarje, ministrov kabinet, nove zaposlitve, nove prostore, itd. So pa tu tudi številni razpisi ter nove študije, ki se jih na slovenski levici radi poslužujejo.

Zato so se v stranki SDS odločili za zbiranje podpisov v podporo referendumu o spremembah zakona o vladi, kar bo nato osnova za razpis referenduma. Takšno bohotenje birokracije državljani namreč lahko preprečimo zgolj z referendumom. Golobov glasovalni stroj v parlamentu tega ne bo storil. Če tega ne preprečimo na referendumu, bomo na koncu vse to plačali davkoplačevalci.

Več o tem, kako lahko oddamo podpis podpore referendumu, lahko preberete na povezavi: Kako oddati podpis podpore referendumom 

M. P.