Sprejemno-registracijski center za migrante naj bi zrasel tudi v Obrežju

V vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov so pred kratkim za portal Moja Dolenjska potrdili, da se pospešeno pripravljajo na postavitev sprejemno-registracijskih centrov na posameznih lokacijah ob državni meji, tudi v jugovzhodni Sloveniji. Lokacij niso želeli izdati, niso pa ne potrdili ne zanikali neuradnih informacij, da bodo centri v Metliki, Jelšanah in Obrežju.

Vladni urad je namreč v zadnjih tednih objavil večje število javnih naročil, iz vseh pa je razvidno, da že natančno vedo, kje bodo vzpostavljeni centri. Načrtovani so v treh regijah, poleg Bele krajine še na Primorskem (domnevno v Jelšanah) in v Posavju (domnevno v Obrežju).

V naročilih je natančno zapisano, koliko kilometrov bodo centri oddaljeni od Ljubljane, razvidno je tudi, da bodo centri grajeni in obdani s panelnimi ograjami.

Vladni urad, ki ga vodi Novomeščanka Mojca Špec Potočar (v Novem mestu je kandidirala za poslanko na listi SMC), je prvo javno naročilo objavilo dva dni po volitvah, nato pa še preostala javna naročila. Gre za naročila za nakup in dobavo 1200 kovinskih ležišč (pogradov), nakup oblačil, obutve, higienskih potrebščin, vzglavnikov in posteljnine, čiščenje objektov, za prehrano migrantov, za izdelavo betonskih podstavkov, čiščenje objektov ter varovanje objektov, ljudi in premoženja.

Javna naročila delijo v tri sklope, in sicer za regije:

jugovzhodna Slovenija – oddaljenost 80 do 100 km od Ljubljane (pri posteljah navajajo od 100 do 120 kilometrov)
primorsko-notranjska – oddaljenost od 80 do 100 km od Ljubljane
posavska – oddaljenost od 100 do 120 km od Ljubljane

Urad je objavil tudi javno naročilo za nakup 600 pogradov oziroma 1200 postelj, ki so lahko tudi samostojne. Navedene lokacije dostave so v: jugovzhodni Sloveniji, primorsko-notranjski in posavski regiji. Pri vseh lokacijah je oddaljenost od Ljubljane od 100 do 120 km.

V razpisu zahtevajo, da se migrante oskrbi s tremi obroki dnevno, od tega morata biti kosilo in večerja topla obroka. Po posebnem naročilu pa mora ponudnik pripraviti suhe obroke na zalogo z rokom uporabe najmanj šest mesecev. Pri tem navajajo nastanitvene kapacitete na navedenih lokacijah, storitve pa obsegajo pripravo hrane, dostavo in razdelitev vseh obrokov hrane v razdelilnici objekta na posameznih lokacijah.

Skupno vrednost javnega naročila so ocenili na 7,2 milijona evrov, za lokacijo v Beli krajini ocenjujejo vrednost 1,02 milijona evrov.

Za Belo krajino so zapisali, da je v objektu predvidena nastanitev do 96 oseb dnevno. V ostalih dveh do 320 oseb, skupno 416 oseb, podatki pa so zelo okvirni.

V uradu sicer navajajo, da bo posamezno naročilo izvedeno le v primeru, če bodo posamezni sprejemno-registracijski centri res vzpostavljeni. Vendar pa resnost in obseg naročil nakazuje, da je možnost za kaj takega vse večja.

M. A.