Sprehod po tednu mobilnosti v Posavju

pixabay.com

Cestni promet onesnažuje zrak v naših mestih, kar škoduje okolju in našemu zdravju, povzroča prezgodnjo umrljivost, razvoj bolezni srca in ožilja, pljučnega raka, sladkorne bolezni in astme. Kljub številnim ukrepom v Evropi zaradi onesnaženosti zraka vsako leto predčasno umre kar 400.000 ljudi. Slab zrak še posebej prizadene otroke in starejše. Zato moramo ljudi ozaveščati o pomenu spreminjanja potovalnih navad in spodbujanju rabe novih, čistejših tehnologij, opozarjajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ravno tako opozarjajo na hrup, ki zaradi prometa v urbanih okoljih zaradi svoje glasnosti znižuje kakovost življenja. Saj hrup povzroča stres in duševne težave, vznemirjenost, moti koncentracijo in spanje. Zato NIJZ opozarja, da je potrebno umiriti promet v stanovanjskih soseskah ter graditi ceste s sodobnimi, tišjimi materiali. Ključ do uspeha je aktivna mobilnost, čemu je posvečen tudi teden mobilnosti, ki so ga izvajale tudi posavske občine.

Projekt, evropski teden mobilnosti je evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

V Krškem so uredili sistem izposoje koles, imenovano Krčan. Projekt izposoje koles se je v Sloveniji začel v Ljubljani in se počasi širi po Sloveniji. Kot zanimivost naj omenimo, da je največji tovrstni sistem izposoje koles v Parizu. Tam sistem deluje že od leta 2007. Za sistem je občina namenila 74.000 evrov. Občani si bodo lahko kolo izposodili brezplačno za 14 ur vožnje na teden, predhodno pa se bodo morali registrirati in pridobiti kartico. Na voljo skupno 15 koles, prve tri postaje pa so pri železniški postaji, na parkirišču pri Občini Krško ter pri Šolskem centru Krško – Sevnica.

Foto: Občina Krško

Seveda, je za izposojo koles pomembna tudi ustrezna infrastruktura. Tudi k temu strmijo posavske občine.

V četrtek je občina Krško slovesno odprla nov 1,5 kilometra dolg odsek kolesarske poti proti Brestanici. Do sedaj ima občina Krško skupno 12 kilometrov kolesarskih poti imajo pa še kar nekaj načrtov od povezave kolesarske poti na Senovem, pa poti v okviru projekta Sava – Krka, veliko priložnosti je tudi še ob reki Savi, so sporočili z Občine Krško.

Foto: Občina Krško

Občina Brežice je v Tednu evropske mobilnosti uradno predala namenu dvosmerno kolesarsko stezo in pločnik ob Dobovski cesti v Brežicah. Občina Brežice je za investicijo namenila 388.000 evrov, ob gradnji kolesarske steze in pločnika je uredila tudi javno razsvetljavo in odvodnjavanje. Kolesarska steza in pločnik ob Dobovski cesti v Brežicah dopolnjujeta mrežo površin namenjenih kolesarjem in pešcem.

Po simboličnem rezanju traku so se zbranim s športno točko v duhu zdravega življenjskega sloga in evropskega tedna mobilnosti predstavili še mladi telovadci in telovadke iz TVD Sokol Brežice.

Foto: Občina Brežice

Projekt se je včeraj zaključil z Dnevom brez avtomobila. V Brežicah  so na zaprtem delu Ceste prvih borcev v mestnem jedru Brežic pripravili plesne delavnice, jutranjo telovadbo, telovadbo pod vodstvom fizioterapevtke, mini zdravstveni pregled, kolesarski in atletski poligon, risanje, ogledali si bomo avtobus in električno polnilnico ter električni avtomobil, ipd. – projektni partnerji bodo skupaj pripravili in izvedli kar 10 različnih delavnic.

Foto: Občina Brežice

V občini Brežice so se v okviru tega tedna odvijali še naslednji dogodki: Sobotni živ-žav za otroke  na temo ETM, Jutranja telovadba 1000 gibov za vse, Pohod na Šentvid – voden pohod po Čateževi energijski pešpoti, Medgeneracijska mobilnost – prostovoljci iz Gimnazije Brežice so na sprehod z vozički peljali oskrbovance doma in se družili z njimi.

V Krškem pa je so v sklopu Evropskega tedna mobilnosti praznovali zaključek projekta, ki vključuje ureditev krožišča na križanju Zdolske in Sremiške, ureditev pločnikov, avtobusnih postajališč, kolesarskih pasov, dodaten prehod za pešce pri vhodu proti telovadnici, novo asfaltno prevleko ter nove talne in vertikalne označbe, vključno s kolesarskimi pasovi. dogodek so na osnovnošolci popestrili s pesmijo in plesom, ter ob koncu pod nebo spustili 32 pisanih balonov, ki naj bi s svojimi mavričnimi barvami opomnili vse voznike, da prilagodijo hitrost vožnje. Saj so v bližini otroci.

Foto: Občina Krško

V okviru tedna mobilnosti je bil v občini Sevnica skupni regijski projekt posavskih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice, in sicer kolesarsko popotovanje »S kolesom od Radeč do Brežic«, ki se je odvijal v soboto, 16. septembra.

V akciji »Smeško-Kisko« je okoli 700 otrok ocenjevalo ustreznost uporabe parkirnih mest. S »Smeškom« so nagrajevali voznike, ki so omogočili nemoten prehod pešcev, s »Kiskom« pa so voznike na parkiriščih v okolici vrtcev in šol po občini in v mestu Sevnica le prijazno opozorili na oviranje poti pešcev oziroma na nepravilno parkiranje.

Izveden je bil tudi celodnevni dogodek »Mislimo varno, ravnajmo varno, bodimo varni« v organizaciji Socialno-varnostnega sosveta Občine Sevnica, Policijske postaje Sevnica in Občine Sevnica, ki je potekal  18. septembra pri OŠ Sava Kladnika Sevnica, in je bil namenjen krepitvi odgovornosti za varnost otrok pri uporabi različnih oblik mobilnosti.

Izvedenih je bil še dogodkov »Pridi z mano – zame, zate, za naravo!«. 21. septembra je potekal dogodek s predajo namena prikazovalnika hitrosti pri Osnovni šoli Krmelj. Zaključna prireditev Evropskega tedna mobilnosti za vse šolarje sevniške občine je bil 22. septembra pri Osnovni šoli Boštanj, kjer je potekala otvoritev nove kolesarnice. Sledil je glasbeni program.

Vse posavkse občine, ki so sodelovale v projektu Evropski teden mobilnosti, so se po svojih najboljših močeh in možnostih občinskega proračuna potrudile z dogdoki in predvsem z ozaveščenjem občanov o pomembnosti zamnjševanja prometa in fizični aktivnosti.

N. N.

Vir: Občina Brežic, Občina Krško, Občina Sevnica