Spregledana zgodba: Pomagajmo mali Lini iz Posavja

Štiriletna Lina potrebuje pomoč za zdravljenje.

V množici zgodb bolnih otrok v zadnjem času je nekako spregledana ostala zgodba štiriletne Line iz Posavja, ki se zaradi težav ob porodu sooča z zaostankom v razvoju in s številnimi zdravstvenimi težavami. Da bi se ji stanje izboljšalo, bi potrebovala terapije z matičnimi celicami, ki pa jih starša Mirjana in Blaž Šukelj finančno ne zmoreta. Zato sta za pomoč zaprosila širšo javnost.

Lina

Kot sta zapisala Linina starša, je Lina na prvi pogled povsem običajna in simpatična deklica, ki ji nihče ne bi prisodil zdravstvenih težav, a so bili njeni začetki vse prej kot rožnati. Leta 2014 se je skupaj z dvojajčno sestro dvojčico rodila kot nedonošen otrok v 24. tednu nosečnosti. Linina sestra je kmalu po porodu umrla, Lina pa še dan danes bije bitko s številni zdravstvenimi, nevrološkimi in drugimi težavami.

Zaradi nedonošenosti, obporodnih in poporodnih zapletov ter številnih terapij, ki so sledile, ima namreč hudo obliko motnje hranjenja, avtizem s pridruženo duševno motnjo, hudo obliko motnje govora, večji razvojni zaostanek na vseh področjih, sooča se tudi s težavami pri zavedanju lastnega telesa in rahlo gibalno oviranostjo. Zato je pri higieni, hranjenju in oblačenju popolnoma nesamostojna in odvisna od staršev.

Kot pravijo starši, so pred časom bolj ali manj izčrpali vse možnosti za izboljšanje stanja, a se je nato po več kot dveh letih raziskovanja in poizvedovanja utrnila nova iskrica upanja.

Za Linine težave se je namreč po pričanju številnih staršev, katerih otroci imajo iste ali podobne težave kot Lina, kot izredno uspešna izkazala kombinacija terapij z matičnimi celicami (v Ukrajini) in s hiperbarično kisikovo komoro (v Sloveniji), ki po navedbah staršev skupaj daje zelo dobre rezultate, hkrati pa ne povzročata stranskih učinkov in regresij. Težava pa je, da ena terapija z matičnimi celicami stane 10.000 evrov, pri čemer nihče natančno ne ve, koliko terapij bo Lini potrebovala. Zdravniki in Linini starši pričakujejo, da bo potrebnih vsaj pet takih zaporednih terapij. Hkrati bo Lina potrebovala tudi vsaj deset terapij s hiperbarično kisikovo komoro, ki okrepijo terapijo z matičnimi celicami, in stanejo nekje med 450 do 600 evri posamezna.

Ker je zaposlen samo oče mož (mama prejema zgolj dodatek za nego in nadomestilo za izgubljen dohodek) in ker gre veliko denarja za hrano, dodatke, samoplačniške terapije in vožnje, celoten znesek, potreben za zdravljenje, daleč presega zmožnosti staršev, zato za svojo malo borko Lino naprošata za pomoč širšo javnost.

Slednjo zbira celjska Karitas (tukaj). Vsi, ki želite pomagati, lahko to naredite s SMS ali nakazilom na transakcijski račun Škofijske karitas Celje.

S SMS sporočilom darujete tako, da pošljete SMS na številko 1919 z besedo SOLIDAREN ali SOLIDAREN5 (s prvo darujete en evrov, z drugo pet).

Nakazilo pa izvedete na transakcijski račun celjske Karitas št. SI56 0510 0801 5567 619, sklic: SI00 29365, namen: za Lino.

Več o Lini si je mogoče prebrati na spletni strani https://giveyourhelpinghand.eu/

M. P.