Specialni pedagog Juhant: “Otroci se zelo hitro prilagodljivi, zato ni potreben cirkus”

Marko Juhant

Trenutno zaostrovanje in sproščanje ukrepov v šolstvu je povzročilo nekaj negotovosti. Nekateri menijo, da bodo ukrepi otrokom pustili hude posledice, spet drugi, da so otroci prilagodljivi in da večje škode ne bo. Navsezadnje tudi med drugo svetovno vojno ni bilo šole, pa so po vojni odrasle normalne generacije. Tudi eden najbolj prepoznavnih slovenskih družinskih terapevtov in specialni pedagog Marko Juhant je prepričan, da stanje ni tako kritično, poročajo Slovenske novice.

Kot meni Juhant, otroci ne potrebujejo posebnih psiholoških pristopov zaradi nastale situacije, odpiranja in zapiranja šol, temveč se morajo s starši enostavno prilagoditi.

“Če je šola odprta, gre otrok v šolo, če ne, ima pouk od doma. Nič ni treba komplicirati. Če starše to moti, naj se obrnejo na ministrstvo in zahtevajo svoje. Ampak da bi pa otroci zaradi tega potrebovali posebno obravnavo in ne vem, kaj vse … Kup mnenj se pojavlja v teh časih, češ da bodo otroci travmatizirani in podobno. Otroci se zelo hitro prilagodljivi, veliko bolj kot mi odrasli, zato ni treba nobenega cirkusa,” pravi.

Juhant poudarja, da pri otrocih ne vidi nobene težave. Še več: “Nastala je specifična situacija, ko se še nikoli ni toliko staršev in otrok veselilo šole. Tega najbrž ni bilo od časov Marije Terezije. Prej je bila šola enostransko breme, ritem vseh je bil popolnoma drugačen. Posebej je zdaj do izraza prišla tudi varstvena funkcija šole, starši so ugotovili, kako jim to olajša življenje in delo.”

Prav starši so tisti, ki ji položaj najbolj jezi. “Preprosto, ker drugače ne znamo, nismo se vajeni ves čas nečesa spreminjati. Glavno priporočilo oziroma informacija, ki bi jo staršem dal, je to: če pogledamo zgodovino, vemo, da niso preživela največja bitja niti najmočnejša. Preživela so tista bitja, ki so se bila pripravljena najbolj prilagoditi. To je recept za preživetje. Pa ne le to, tudi za kakovostno življenje,” pravi.

“Poznam ljudi, ki imajo v času epidemije zelo pozitivne izkušnje. Ni obšolskih dejavnosti, otroci so doma, med seboj se igrajo, sodelujejo, kar prej niso. Bile so le dirke popoldne, ves čas prepiri. Zdaj pa imajo otroci čas drug za drugega, zato nam bo po drugi strani lahko tudi žal, ko bo korone konec. Situacija je znova povezala marsikatero družino. Tam, kjer so urejene partnerske zadeve, stvar dobro funkcionira. Kjer pa ne, tam pa je drama in lahko tudi zelo hudo,” dodaja.

M. P.