Somišljeniki Fajonove v Bruslju izvedli cenzuro Janše

V okviru Skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v Evropskem parlamentu, so včeraj nadaljevali razpravo o razmerah v Sloveniji, o svobodi in stanju v slovenskem medijskem prostoru.

Pri tem je prišlo do nenavadnega zapleta, ko predsedujoča skupini Sophie in ‘t Veld, ki sicer pripada isti politični skupini kot slovenska evropska poslanka Tanja Fajon, ni dovolila predvajati videa slovenskega premierja Janeza Janše.

Video sicer realno prikazuje stanje v slovenskih medijih, med drugim pa opozarja na številne napade, ki so se zgodili na slovenske novinarje v času vlad, v katerih je v njih sedela stranka SD, ki jo vodi Fajonova.

A njena kolegica iz iste politične skupine v Evropskem parlamentu Sophie in ‘t Veld videa ni dovolila predvajati in to kljub temu, da je bil pripravljen po navodilih vodilnih v skupini in preveden v angleški jezik. Poleg tega je predvajanje tovrstnih videov na takšnih dogodkih v Evropskem parlamentu nekaj običajnega. Predsedujoča pa se je namesto tega med drugim izgovarjala, da za predvajanje nimajo časa, ker da morajo sejo zaključiti okoli 16. ure, nato pa se je celo izkazalo, da so imeli rezerviran čas do 16.30.

Iz vsega je bilo več kot očitno, da namen razprave ni bil slišati vse strani in si ustvariti objektivno mnenje, pač pa obsoditi slovenskega premierja, da izvaja pritiske na medije. Takšno agendo namreč v Evropski parlament že nekaj časa za dnevne politične potrebe izvažajo opozicijske SD in LMŠ, njihovi politični somišljeniki v Evropskem parlamentu pa jim pri tem več kot očitno nekritično sledijo. A s tem ne izgubljajo ne ugledu samo oni in slovenska opozicija, pač pa celoten Evropski parlament.

V nadaljevanju si poglejte videoposnetek, zaradi katerega so cenzurirali Janšo.

A. M.