Šole in vrtci bi se lahko znova odprli v ne tako daljni prihodnosti

Čeprav za zdaj še nihče ne more napovedati, kdaj bi lahko vlada znova odprla šole in vrtce, je vse bolj neuradno slišati, da bi se to lahko zgodilo v sredini maja. Še prej bi v šolo, morda že kmalu po 1. maju, odšli dijaki 4. letnikov, ki se morajo pripravljati na maturo.

Vse pa je seveda odvisno od tega, kako se bo razvijala epidemije novega koronavirusa.

Za zdaj je imelo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v igri tri uradne scenarije. Po prvem bi se šole in vrtci odprli nekje v sredini maja, po drugem bi se to zgodilo konec maja, po tretjem pa šolarji in dijaki letos sploh več ne bi odšli v šole in bi šolsko leto zaključili na daljavo.

Zdaj ko se epidemija počasi umirja, je vse bolj slišati namige, da bi se lahko uresničil drugi scenarij, to je, da bi se šole in vrtci znova odprli sredi maja. Še nekoliko prej bi v šole, kot rešeno, odšli dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. No, za zdaj je sicer vse odvisno od tega, kako se bo razvijala epidemije in kaj bo o tem rekla zdravstvena stroka. V vladi zaenkrat pred nadaljnjimi odločitvami čakajo predvsem splošno vzorčno testiranje prebivalca na novi kronavirus, ki ga izvajajo v teh dneh in bo dalo bolj točno sliko, kakšna je okuženost prebivalca. Če bodo rezultati testiranja ugodni, potem je odhod učencev in dijakov enkrat v maju skoraj zagotovo.

Vprašanje seveda je, kako med učenci in dijaki čim bolj omejiti morebitno širjenje novega koronavirusa. V ta namen na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Zavodu za šolstvu že pripravljajo navodila, kako naj poteka pouk in druženje učencev in dijakov pred in po njemu ter med odmori.

M. P.