Sojenje za »Facebook umor« se nadaljuje, Slovenija pa postaja država z največjo rastjo umorov v EU

pixabay.com

Na Okrožnem sodišču Krško se bo v jutri ob 10. uri nadaljevalo sojenje Alešu O. in Martinu K., ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja letos pri Podbočju pri Krškem brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, posnetek napada pa prenašala na družbenem omrežju Facebook.

Tokrat naj bi pred sodiščem pričala še forenzični izvedenec informacijskih tehnologij Tadej Strgar in prebivalka Podbočja.

Potek sojenja do sedaj

Osumljenca sta se na predobravnavnem naroku izrekla, da za navedena dejanja nista kriva. Že od začetka se branita, da sta bila vinjena in se vsega ne spominjata. Kovačeva obramba pa je nazadnje poskušala dokazati, da je usodne udarce žrtvi zadal Aleš O. Izvedenka za klinično psihologijo Sanja Šešok, je Aleša in Martina ocenila kot “asocialna”, “socialno in čustveno nezrela” ter da imata “nižje inteligenčne sposobnosti”. “Ne čutita odgovornosti in za svoja dejanja krivita druge”, nezmožna sta ustaljenega moralnega presojanja, je še dodala.

Umori v Sloveniji

Umor, ki se je predvajal na socialnem omrežju je en med najbolj znanimi umori letošnjega leta v Sloveniji. Na žalost, pa statistika statističnega urada Eurostat Slovenijo v letu 2015prikazuje, kot državo z najvišjo rastjo naklepnih umorov glede na leto 2008.

Število namernih umorov v letu 2015 glede na leto 2008 se v nobeni članici EU ni povečalo bolj kot v Sloveniji.

V primerjavi s članicami EU smo bili leta 2015 nekje na sredini lestvice, na kateri sta Litva in Latvija članici z največ namernimi umori glede na število prebivalcev. Najmanj umorov pa je zaslediti v Avstriji in Španiji.

Prijavljeni napadi na policiji

Po številu napadov se uvrščamo v zgornjo polovico lestvice glede na preostale članice EU. Največ napadov beležijo v Angliji in Walesu, najbolj varni pa so prebivalci Romunije in Portugalske.

Prijavljeni primeri spolnega nasilja in posilstev

Le v treh članicah EU je na sto tisoč prebivalcev manj posilstev, kot jih je v Sloveniji. Najmanj spolnih posilstev je zabeleženih v Grčiji.

Število posilstev pa se je povečalo v dobri polovici EU-članic, najbolj v Angliji in Walesu ter na Švedskem.

Tudi zapornikov imamo v Sloveniji dosti manj kot v večini EU – članic. Le pet držav v EU ima manj zapornikov kot mi. Najmanj zapornikov imajo na Danskem.

N. N.