So na nekaterih voliščih na referendumu goljufali?

Referendum, glasovanje (slika je simbolična)

Iz Državne volilne komisije so sporočili, da so pri pregledu izidov referendumskega glasovanja o noveli zakona o vodah na štirih volišča ugotovili, da bistveno odstopajo od izidov na drugih voliščih znotraj istega volilnega okraja. Pristojne okrajne komisije so zato že pozvali, da konkretne primere preverijo.

 

Pri podrobnem pregledu izidov glasovanja je Državna volilna komisija (DVK) ugotovila odstopanja na enem od volišč v Novi Gorici ter v Ljubljani na dveh voliščih Moste-Polje in enem za Bežigradom.

Okrajne volilne komisije, ki so pristojne za posamezna volišča, so obvestili in pozvali, da konkretne primere preverijo.

Nekateri posamezniki so sicer v nedeljo na družbenih omrežjih opozarjali na zlorabe na nekaterih voliščih. Tako je eden izmed uporabnikov Facebooka zapisal, da je na dan glasovanja izgubil denarnico z dokumenti in bančno kartico. Vseeno je odšel na volitve, saj mu je znanka povedala, da lahko glasuje tudi brez osebnega dokumenta. Po prihodu na volišče pa je sledilo presenečenje, saj mu je volilna komisija povedala, da je že glasoval. Slednje naj bi dokazoval njegov podpis v volilnem imeniku, za katerega pa je ugotovil, da ni njegov. Tako na referendumu ni mogel glasovati in je v njegovem imenu očitno glasoval nekdo drug. So morda glasovnice dodatno izpolnjevali kar člani volilne komisije?

A. M.