Nov šestoddelčni vrtec v Brestanici

Občina Krško je v Brestanici lani poleti začela z gradnjo novega vrtca Palček pri Osnovni šoli Adama Bohoriča, saj je bil stari objekt za 90 otrok že pretesen in energetsko potraten. Otroci so se v novi objekt vselili že marca, slovesnost ob odprtju pa so pripravili v okviru občinskega praznika.

Nov objekt ima šest oddelkov, razdelilno kuhinjo, zbornico in kabinete, garderobe, umivalnice in skupni prostor oziroma telovadnico. Naložba je bila vredna 1,95 milijona evrov, od tega je občina iz državnih sredstev pridobila 478.500 evrov nepovratnih sredstev ter 538.170 evrov povratnih sredstev, hkrati se je prijavila tudi na javni poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude za nove naložbe v gradnjo skoraj nič-energijske stavbe ter pridobila nekaj manj kot 417.000 evrov, preostalo je strošek občine.

Povprečna cena za oddelek je okoli 325 tisoč evrov, kar je veliko.

Gre sicer za tako imenovani »skoraj nič-energijski objekt« z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za delovanje (za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo) na skupno 1160 kvadratnih metrih uporabne površine.

Ravnateljica Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica Martina Ivačič je ob odprtju novega objekta dejala, da je bilo ob vselitvi pričakovanje in veselje vseh, tako vzgojiteljic kot otrok in staršev, neizmerno. Pomočnica ravnateljice Helena Zupančič pa je dodala, da jim bivanje v novih in svetlih prostorih ponuja veliko možnosti, v katerih bodo skrbeli za pestro in ustvarjalno učno okolje.

Na slovesnem dogodku, ki ga je povezovala vzgojiteljica brestaniškega vrtca Vida Umek, so se predstavili najmlajši s pesmijo in plesom, za pogostitev pa so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Rožno – Presladol – Brestanica.

Več fotografij si oglejte v foto galeriji.

Vir in foto: Občina Krško.

C. R.