Slovenski zdravnik o svojem boju za preživetje po okužbi

Dr. Adolf Lukanovič (vir: zajem zaslona)

Slovenski mediji v teh dneh razkrivajo pripoved nekdanjega dolgoletnega strokovnega direktorja Ginekološke klinike UKC Ljubljana, dr. Adolfa Lukanoviča.

Za javnost je spregovoril o svoji bolezni covid-19 in posledicah. O zdajšnji vladi ima najboljše mnenje, slovenski zdravniki pa so vrhunski.

Zbolel je v začetku marca, med prvimi, nato je dva meseca preživel v umetni komi, njegovo življenje je viselo na nitki. Sledili so tedni rehabilitacije, saj se je moral na novo naučiti hoditi.

Danes opozarja, naj ljudje novega koronavirusa ne jemljejo preveč zlahka in naj se držijo ukrepov.

RTV Slovenija je poročal, da se je vse začelo z znaki prehladnega obolenja. Ko je izvedel, da je bil v stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, se je šel testirat in bris je bil pozitiven.

Devetega marca so ga sprejeli na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana. Zdaj je povedal, da njegovo splošno zdravstveno stanje v začetku po njegovem mnenju niti ni bilo tako slabo. Je pa upošteval nasvet mlajše zdravnice v sprejemni pisarni, ki mu je svetovala hospitalizacijo. V dveh dneh je nato prišlo do poslabšanja njegovih dihalnih funkcij, priključili so ga na respirator.

Kar dva meseca je bil priključen na umetno predihavanje, in to mu je pustilo številne posledice. V času umetne kome je prišlo do odpovedi organov, shujšal je za 16 kilogramov. Možnosti preživetja so bile vprašljive, zdravniki pa so se izkazali z vrhunskim znanjem.

Konec maja so ga z reševalnim vozilom premestili v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča. Bil je nepokreten, na invalidskem vozičku. V Soči je preživel sedem tednov.

Lukanovič je povedal, da ima kot zdravstveni delavec odgovornost, da svojo izkušnjo z novim koronavirusom opiše javnosti, predvsem zato, ker meni, da virus še vedno številni jemljejo preveč zlahka.

Dejal je: “Moramo priznati, sedanja vlada je izkazala posluh in smisel za ukrepe. Smo bili v tem času zgodnje epidemije v Evropi na najvišjem nivoju uspešnosti zajezitve epidemij. To, kar se dogaja zdaj s srečanji, velikimi porokami, zabavami, to je čisti nesmisel. Ljudje bi morali biti toliko ozaveščeni, da vedo, da to pot gre zares, saj vidimo številke, koliko je umrlih, kako je bilo v Bergamu, kako je v Braziliji, in bi se morali držati tistih ukrepov, ki lahko pomagajo.”

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so doslej zdravili pet bolnikov, ki so preboleli covid-19. Stari so bili od 49 do 70 let. Trije so bili premeščeni z Infekcijske klinike v Ljubljani, dva pa s Klinike Golnik.

V Soči opozarjajo, da do zdaj sicer bolnikov, ki so bili pri njih na rehabilitaciji, potem ko so preboleli koronavirusno bolezen oz. covid-19, ni bilo veliko, a ne vedo, kaj jih čaka v prihodnosti.

Vir: rtvslo.si

M. P.