Tradicionalni slovenski zajtrk v Posavju

Foto: Občina Krško

Več kot 260.000 otrok je po vrtcih in šolah včeraj zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu, masla in jabolk. Dan slovenske hrane tudi osvešča o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, njenem uživanju, želi pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

»Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Hrana, ki je bila pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa,« so zapisali v okrožnici o izvedbi projekta.

Preverili smo kje so imeli tradicionalni slovenski zajtrk nekateri župani iz Posavja.

Tradicionalni slovenski zajtrk v Domu upokojencev Sevnica

Skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Sevnica Miho Metelkom se je letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka udeležil tudi župan Srečko Ocvirk skupaj s sodelavci s predmetnega področja, in sicer v Domu upokojencev Sevnica.

Obisk in prijeten zajtrk v domu je bila hkrati tudi priložnost za predajo čestitk ob 98. rojstnem dnevu stanovalca doma upokojencev Franca Abrama.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu na Zdolah

Že tradicionalno so otroci na Zdolah tako kot drugod po Sloveniji zajtrkovali domač kruh, maslo, »zdolski« med, jabolka in mleko. Poleg župana so se jim pridružili tudi ravnatelj Vrtca Krško Dušan Tomažin in pomočnica ravnatelja Anita Gomilšek. Otroke je obiskal tudi domači čebelar Franc Ban, ki jim je opisal delo čebelarja in jim predstavil pripomočke, ki jih čebelar potrebuje pri svojem delu. Ob pesmi Čebelar, ki jo otroci že tradicionalno pojejo na ta dan, pa jih je spremljal domači harmonikar Matjaž Ban.

Župan zajtrkoval z Gumbki iz vrtca Mavrica Brežice

Skupaj z županom Ivanom Molanom in ravnateljico vrtca mag. Silvija Komočar sta otroke obiskala tudi predstavnika Čebelarske zveze Brežice in spregovorila o čebelah in njihovem pomenu za življenje ljudi. Otroci so si lahko nadeli zaščitno pokrivalo,  ki ga čebelarji uporabljajo pri delu s čebelami, in si ogledali primer panja ter satja. Po pogovoru s čebelarjema je sledil zajtrk v igralnici za praznično mizo, ki so jo pripravili in okrasili otroci po lastnih zamislih. Ob tej priložnosti se je župan otrokom in vzgojiteljicam zahvalil za gostoljubnost in jih povabil, da obiščejo tudi občino.

N. N.