Slovenska potica gre v Ameriko kot The Potica

Podjetje IT Pharm iz Ljutomera bo potico, ki jo peče ljutomerska Sastela, kmalu ponudilo ameriškemu trgu kot zamrznjeno sladico.

Omemba potice na majskem srečanju papeža in Melanie Trump ni prinesla samo izjemnega odmeva v medijih in na družbenih omrežjih, ampak tudi precej očitkov, da Slovenci takšne priložnosti ne znamo izkoristiti.

Tudi Borutu Babiču, direktorju družbe IR Pharma in vodji projekta The Potica, dogodek ni dal miru in med vožnjo se mu je porodila ideja, naj gre The Potica v Ameriko.

Za spletni medij je Babič povedal: “Zakaj ne bi poskusili? Vedel sem, da znamo potico zelo dobro narediti pri skoraj vsaki hiši, in mislim, da je jed, ki je pisana na kožo tudi Američanom, če se dobro marketinško proda. Pozanimal sem se, kdo bi jo lahko pekel v večjih količinah in ni mi bilo treba daleč. Bližnja Sastela je že pekla potico za Tuševo blagovno znamko in to bomo zdaj ponudili Američanom, sicer pa je to natanko takšna potica, kot jo je dobil in jo obožuje papež.”

Njegovo podjetje bo skrbelo za blagovno znamko, trženje in posle v ZDA, ime in embalažo že imajo, prav tako prototip izdelka, zdaj pričakujejo dovoljenje ameriške agencije za hrano in zdravila za uvoz in upajo, da bo to v kakšnem mesecu dni. nOvica se je hitro razširila tudi čez naše meje. Pri sosednji Hrvaški se že pojavljajo naslovi v medijih »The Potica goes to America« Slovenac več izvozi ali Nakon što su je popularizirali Papa i američka prva dama, potica ide u Ameriku.

The Potico bodo prodajali kot zamrznjeni izdelek, kar je za Ameriške prehrambne navade nekaj povsem vsakdanjega, pomembno pa je tudi, da je iz povsem naravnih sestavin in brez konzervansov, kar je danes tudi pomemben trend.

Slovenska potica je ena od izvirnih slovenskih sladic. Sestavljena je iz vzhajanega testa in polnila, ki je bilo po navadi orehovo. Potico že dolgo časa poznajo skoraj povsod po svetu, kamor so jo zanesli slovenski izseljenci. Nekateri jo označujejo tudi kot »ambasadorko Slovenije«. (Wikipedia)

The Potico so prvič predstavili na nedavnem srečanju zdomcev in izseljencev Dobrodošli doma na dvorcu Rakičan.

Podjetje IT Pharma je te dni v okviru razpisa Pomurske gospodarske zbornice dobilo zlato nagrado za inovacije, razvili so terminal za naročanje tort v trgovinah, ki bo Sasteli omogočal, da bodo lahko več kot na drobno prodali na debelo, kupci bodo namreč lahko naročali torte kar sami v trgovinah.

 N. N.