Slovenska meja čedalje bolj spominja na švicarski sir

Število nezakonitih prehodov meje se je letos glede na lani strmo povečalo. Letošnjega julija smo tako zabeležili najvišje mesečno število prehodov po množičnih migracijah leta 2016, in sicer 1740.

V prvih sedmih mesecih leta jih je bilo 7415, kar je daleč največ v zadnjih treh letih, kažejo podatki policije.

Leta 2017 smo namreč v prvih sedmih mesecih leta zabeležili 754 nezakonitih migrantov, lani pa 3635.

Slednje kaže na vprašljivost zagotovil predsednika vlade Marjana Šarca, da policija ustrezno varuje mejo med Slovenijo in Hrvaški. Še več. Podatki kažejo, da je ta čedalje bolj luknjasta.

Med nezakonitimi migranti prevladujejo državljani Pakistana, Alžirije, Afganistana, Maroka in Turčija, kar so vse države, kjer ni vojne. Migracijam iz teh držav tako ni mogoče pripisati humanitarnega vzroka, pač pa je prvotni razlog ekonomske narave.

Podatki kažejo, da je policija letos državam, od koder so prišli (največ Hrvaški), vrnila okoli dve tretjini vseh migrantov, in sicer 4908 od 7415, 2108 migrantov pa je zaprosilo za mednarodno zaščito. Velika večina od teh jih je po vložitvi vloge za azil odšla iz Slovenije, saj je trenutno v Sloveniji nastanjenih 346 prosilcev za azil in oseb s priznano mednarodno zaščito.

M. P.