Slovenska levica vsebinsko izpraznjena in zagrenjena

LMŠ in SAB sta na volitvah pogoreli, a bosta vseeno v vladi.

Dogodki zadnjega leta kažejo, da je slovenska politična levica vsebinsko izpraznjena, hkrati pa vse bolj zagrenjena, ker je očitno, da ji v takih okoliščinah in ob takem delovanju ne bo uspelo prevzeti vlade.

 

V zadnjem letu je namreč opozicija uporabila praktično vsa sredstva, da bi oslabila in v končni fazi zrušila vlado. V času najhujše epidemije smo bili priča popravi interpelacij, zahtevam za ustanovitev različnih preiskovalnih komisij, predlogu konstruktivne nezaupnice, celo poskusu ustavne obtožbe predsednika vlade. Predstavniki SD, Levice, LMŠ in SAB so se v želji nagajati vladi, celo udeleževali protestnih shodov, na katerih namerno niso spoštovali ukrepov za zajezitev epidemije, v SD so na primer zahtevali celo šolo brez zaščitnih mask.

Istočasno v opoziciji v vsem tem času niso bili sposobni pripraviti skorajda nobenega predloga za izzive, ki čakajo državo. Edini dokument, ki je nastal, je bil dokument zdravstvenega odbora Koalicije ustavnega loka z nekaj predlogi ukrepov za zajezitev epidemije, to pa je bilo praktično tudi vse.

Vse to kaže, da je slovenska levica več kot očitno vsebinsko izpraznjena, zaradi česar ji tudi ne uspe prevzeti oblasti, posledično pa postaja vse bolj zagrenjena. Namesto, da bi vladi postavila vsebinsko alternativo, skuša manjkajoče glasove pridobiti s silo, tudi z grožnjami drugim poslanskim skupinam in ščuvanjem protestnikov nanje, kar se je npr. izkazalo v zadnjem tednu.

A. M.