Slovenka skoraj brez znakov umrla za covidom-19; 106-letna Semičanka pa ga preživela

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je v preteklih dneh za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrla Lidija iz območja Ribnice na Pohorju. Sodeč po fotografiji, ki jo je objavil njen partner Tomaž, je šlo za dokaj mlado osebo, srednjih let.

Ob smrti Lidije je njen partner na Facebooku objavil ganljivo izpoved in pozval, naj bi Lidijina smrt opomin vsem tistim, ki ignorirajo ta smrtonosen zahrbtni virus.

“Moj zaklad, moja ljubezen, moje vse kar sem imel na tem svetu. Ne vem kaj bom zdaj, ne vem, zakaj se je moralo to zgoditi. Bolečine so nepopisne. Vendar spomini ostanejo, večno zapečateni. Lepi spomini, 7 let bogatih izkušenj, 7 let nepopisnih spominov. To kaj sma imela midva, nihče si niti v sanjah ne more zamislit. To je najino za vse večne čase, za vedno zapisano v zvezdah …”

Nato se je zahvalil: “Hvala vsem za vse dobre besede, hvala tudi medijem da delite moje bolečine.
Naj bo to opomin, ki ignorirate ta smrtnonosen zahrbtni virus. Hvala vsem, ki mi pomagate premagovati bolečine.”

V nadaljevanju pa je prosil vlado in njenega predsednika Janeza Janšo, vse ministre, tudi predsednika države Boruta Pahorja, naj ne popustijo in naj ne spreminjajo ukrepov. “Naj vam bo to opomin, virus je neizprosen.”

Pojasnil je, da so bili okuženi trije: on, njegova partnerka Lidija in njena 82-letna mama.

Nihče daleč naokoli, niti v njegovi službi, ni kazal znake okuženosti, nihče ni zbolel. “Na koncu samo Lidija ni kazala nekih resnih težav, vendar je kljub temu njeno stanje rapidno poslabšalo v samo nekaj dni, midva z omo pa sva oba brez resnih posledic …” je zapisal.

Da se virus da včasih čudežno premagati, pa dokazuje primer kar Angele Ogulin, stare 106 let. Ogulinova se je z virusom okužila v Domu starejših Metlika, kjer prebiva, kot veliko drugih tamkajšnjih stanovalcev. Njeni svojci iz Semiča pravijo, da so po okužbi vsakič, ko so prejeli telefonski klic, trepetali, kdaj jim bodo sporočili žalostno novico, a se slednje na veliko presenečenje vseh ni zgodilo. Zdaj se v kraju, kjer živijo, lahko pohvalijo, da je njihova mama preživela covid-19. V domu pa pravijo, da je bila 106-letna gospa od vseh, ki so zboleli, ves čas celo v najboljšem stanju.

Slika Angele Ogulin, ko je praznovala 106-rojstni dan. (Vir: Občina Semič)

M. P.