Slovenija v Ukrajino poslala kalašnikove, strelivo in čelade

Slovenija je Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, je včeraj povedal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah ni želel govoriti, je pa povedal, da je Slovenija pomoč že odposlala.

 

Po ministrovih besedah gre za puške kalašnikov, ki jih je Slovenska vojska uporabljala, preden so kupili nove puške FN 2000. Slovenska vojska jih je namenila za strateške rezerve in del teh pušk so sedaj namenili Ukrajini.

Na Poljskem bo logistično vozlišče za zbiranje vojaške pomoči in opreme ter za njeno nadaljnje posredovanje Ukrajini, je povedal Tonin. Iz varnostnih razlogov lokacije vozlišča ni želel razkriti, kot tudi ne, kako bo potekala dostava pomoči.

Bistveno je, da “pomoč pride takoj”, je izpostavil. “Vsak dan je pomemben. Vsak dan, ko Ukrajina zdrži, je večja verjetnost za mirovna pogajanja (…) in je cena vojne za Putina višja,” je dejal.

Ukrajinci v tej fazi ruskega napada potrebujejo protiletalsko in protioklepno orožje, potrebujejo pa tudi izdatne količine osebnega orožja, kot so puške, čelade, neprebojni jopiči in druga oprema, je pojasnil.

A. M.