Slovenija v tujini ocenjena z najvišjo možno vrednostjo

Univerza v Oxfordu

Prestižna britanska Univerza v Oxfordu spremlja in ocenjuje ukrepe vlad za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, nato pa na podlagi 13 različnih meril sestavi t. i. indeks odzivnosti.

Slovenija je pri tem dosegla najvišjo možno vrednost, s čimer se je postavila ob bok državam, ki so v spopadu s koronavirusom najuspešnejše.

Pri sestavljanju indeksa s točkami ovrednotijo 13 meril, kot so zapiranje šol, zapiranje delovnih mest, prepoved javnih dogodkov, ustavitev javnega potniškega prevoza, kampanje javnega informiranja, restrikcije gibanja znotraj držav, omejevanje mednarodnih potovanj, fiskalni ukrepi, monetarni ukrepi, nujne investicije v zdravstveni sistem, investicije v razvoj cepiv, politika testiranja prebivalstva in sledenje kontaktom okuženih. Pri tem ocenjujejo, kako hitre in odzivne so bile države pri sprejemanju teh ukrepov glede na hitrost širjenja epidemije.

Kot je razvidno iz raziskave, je večina držav ukrepe stopnjevala z naraščanjem števila okuženih, a se med seboj države razlikujejo po hitrosti njihovega sprejemanja. Velika Britanija je na primer stroge ukrepe uvedla šele po tisoč potrjenih primerih okužb, medtem ko je Južna Koreja ukrepala prej. Slovenija je med državami, ki so bile najbolj odzivne, skupaj še z na primer Novo Zelandijo, Izraelom in Hrvaško.

Več o raziskavi je mogoče prebrati na htukaj

M. P.