Ali smo v Posavju zadovoljni z življenjem v naši regiji?

V uredništvu smo se poigrali s statističnimi podatki objavljenih na straneh Statističnega urada RS in vam pripravili zanimiv prispevek o tem, katere regije izstopajo po povprečni neto plači, v katerih regijah so ljudje najbolj zadovoljni z življenjem pri nas in po svetu in še kaj.

Povprečna neto plača

Seveda nas najprej zanima, kakšna je povprečna neto plača v Sloveniji. Kakor navaja Statistični urad RS je ta v letu 2015 znašala 1.013 EUR. Najnižja je bila v Zasavju, kjer je znašala le 914 EUR, najvišja pa je bila v osrednji Sloveniji, kjer je znašala kar 1.099 EUR. Posavje je po statističnih podatkih uvrščeno približno v zlato sredino, kjer je bila povprečna neto plača 955 EUR.

Samoocena zadovoljstva z življenjem

Na Koroškem so ankete pokazale največje nezadovoljstvo ljudi z življenjem, medtem, ko po statistiki živijo najbolj zadovoljni ljudje – spet nikjer drugje – kot v osrednji Sloveniji. Posavci nismo ravno zadovoljni z življenjem v Posavju, saj nas do nezadovoljstva Koroške loči le še Pomurje. Če na hitro povežemo podatke o povprečni neto plači in zadovoljstvu z življenjem, lahko ugotovimo, da večji dohodek ni poglavitni vzrok za srečo, saj je Zasavje po samooceni zadovoljstva z življenjem nekje na sredini, čeprav imajo najnižjo povprečno neto plačo v Sloveniji, medtem ko je najvišje nezadovoljstvo z življenjem ocenjeno na Goriškem, kjer se po višini plače nahajajo nekje v zlati sredini.

Zanimiv je tudi podatek, da smo Slovenci najbolj zadovoljni z osebnimi odnosi, najmanj zaupanja pa imamo v pravni sistem.

Kot zanimivost lahko še omenimo, da so v EU s svojim življenjem najbolj zadovoljni prebivalci skandinavskih držav in držav Beneluksa: prednjačijo Danci, Švedi, Luksemburžani, pa Nizozemci in Finci.

Po svetovnem merilu se je Slovenija uvrstila na 63. mesto. Pred njo sta Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 17., Italija na 50. Hrvaška na 74. in Madžarska na 91. mesto.

Število avtomobilov po regijah

Zanimiv je tudi podatek, da je v Sloveniji na 1000 prebivalcev 523 avtomobilov. Največ avtomobilov so zabeležili na Goriškem, kjer imajo 75 avtomobilov na 1000 prebivalcev, kar je več kot je slovensko povprečje. Na zadnjem mestu se ponovno nahaja Zasavje. Posavje pa zaostaja za slovenskim povprečjem za 8 avtomobilov.

V naslednjih prispevkih bomo predstavili, kakšna stopnja brezposelnosti je zabeležena v posameznih občinah v Posavju. Sledite nam.

N. G.