Slovenija v dveh letih postala ena najuspešnejših pri črpanju evropskih sredstev

V zadnjih dveh letih je Slovenija iz podpovprečnih držav napredovala med pet najbolj uspešnih držav pri črpanju evropskih sredstev. Po črpanju je na 4. mestu, prihodnje leto bo med tremi, kažejo podatki Evropske komisije.

 

Evropska komisija je namreč pretekli teden potrdila predlog spremembe operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014–2020, s čimer so v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi Zvone Černač iz vrst SDS, in ministrstvih uspešno zaključili skoraj eno in polletno delo pri programiranju in dodelitvi nepovratnih sredstev iz mehanizma React-EU. V tem času je Slovenija počrpala praktično vsa sredstva, ki so bila še na voljo. Dodatna nepovratna sredstva React-EU v višini dobrih 277 milijonov evrov so v celoti dodeljena, saj morajo biti investirana do konca prihodnjega leta.

Na ta račun bo slovenska mreža javnih domov za starejše do konca prihodnjega leta dobila 18 novih oziroma celovito prenovljenih enot po Sloveniji. Celovito bo prenovljen UKC Ljubljana ter urejene dodatne kapacitete negovalnih oddelkov oz. bolnišnic Maribor, Ljubljana, Novo mesto in Murska Sobota. Energetsko prenovljena bosta objekta Orhideja in Vrtnica v okviru rehabilitacijskega centra Soča Ljubljana in SB Nova Gorica.

M. P.