Slovenija Ukrajini še vedno ni dostavila obljubljenih tankov

Ukrajina še vedno zaman čaka na tanke iz Slovenije, o dobavi katerih se je z Nemčijo, ki bi nam v zameno poslala oklepna vozila, dogovarjala že vlada Janeza Janše. Oblast je nato prevzela vlada Roberta Goloba, ki dogovora z Nemci še ni dosegla, Ukrajinci pa so zato še vedno brez nujno potrebnih tankov, piše portal Siol.net.

 

Slednje je med nedavnim obiskom zunanje ministrice Tanje Fajon v Ukrajini razkril novinar ukrajinskega spletnega medija Evropska pravda. “Rekli ste, da pričakujete predloge ukrajinske strani glede vojaške opreme. Ampak vi že veste, kaj potrebujemo. Vi veste, da so tanki, ki so nam bili obljubljeni, nekje obtičali. Kaj je z njimi?” ga je zanimalo.

Fajonova konkretnega odgovora ni imela: “Trpimo z vami ter občudujemo vaš pogum in vašo sposobnost ter željo po odporu. Dokler bo Ukrajina potrebovala vojaško opremo in bo imela željo po odporu, ki jo popolnoma razumemo, jo mora Evropa enotno podpirati.”

V času prejšnje vlade se je Slovenija z Nemčijo začela dogovarjati, da bo v Ukrajino poslala tanke M84, v zameno pa bi nam Nemčija poslala oklepna vozila. Slovenija si je želela, da bi nam Nemci poslali oklepnike leopard, a so nam ti ponujali stare marderje. Slovenija je zato predlagala, da nam Nemci pošljejo boxerje. Nemci so prejem predloga potrdili, nato pa je v Sloveniji oblast prevzela vlada Roberta Goloba.

Kaj se je dogajalo v nadaljevanju, uradno ni mogoče izvedeti, saj tako ministrstvo za obrambo kot ministrstvo za zunanje zadeve molčita. Jasno je le, da dogovor z Nemci še ni dosežen in da Ukrajinci še vedno zaman čakajo tanke iz Slovenije, poroča portal.

A. M.