Slovenija praznuje 27. rojstni dan

Slovenija danes praznuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve. Dan državnosti praznujemo kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti, dan kasneje, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) začela osamosvojitvena vojna, v kateri pa je Slovenija ubranila svojo samostojnost.

Vojna je trajala deset dni in zahtevala številne žrtve, med njimi 76 smrtnih.

Za samostojno Slovenijo smo se državljani množično odločili na plebiscitu, ki je bil 23. decembra 1990. Za samostojnost in neodvisnost je namreč glasovalo 95 odstotkov vseh volivcev in volivk.

V čast državi Slovenija so te dni potekale številne prireditve, vrhunec je bil sinoči, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava. Na slavnostni seji se je sešel tudi državni zbor, še pred tem pa je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Urad predsednika republike bo danes odprl vrata obiskovalcem. Osrednji dogodek bo ob 11.30, ko bo Pahor na posebni slovesnosti pred predsedniško palačo slovenski moški košarkarski reprezentanci, ki je lani v Istanbulu osvojila naslov evropskih prvakov, vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Pred vhodom v palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Poleg tega bo Pahor ob 14. uri v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Tradicionalna praznična slovesnost bo tudi na Sabotinu, kjer bo govornik predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Z različnimi prireditvami bodo današnji dan državnosti počastili tudi v številnih občinah.

Brežiški župan Ivan Molan pa je občanom in občankam namenil naslednje voščilo:

“Občankam in občanom občine Brežice iskreno čestitam ob dnevu državnosti in 27. rojstnemu dnevu naše domovine Slovenije!

Želim vam prijetno praznovanje v družbi vaših najbližjih ob obletnici dogodka, ki je začetek uresničitve samostojnosti in neodvisnosti naše slovenske države in vseh Slovenk ter Slovencev.

Ob 27. obletnici domovine vsem državljankam in državljanom želim srčnosti in ponosa. V času od osamosvojitve smo dosegli veliko, zavoljo vseh, ki so izbojevali svobodo za ceno lastnih življenj, pa je naša odgovornost in dolžnost, da zrelo in odgovorno poskrbimo za prihodnost naše države in ljudi.”

Čestitkam se pridružujemo tudi v uredništvu.

M. P.