Slovenija bo očitno odstopila od škodljive marakeške deklaracije

V državnem zboru je bil včeraj dosežen pomemben premik oziroma, ko gre za odnos slovenskih oblasti do migracij. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki ga vodi Branko Grims (SDS), je namreč po večurni razpravi izglasoval sklep, s katerim priporoča vladi, naj Slovenija odstopi od za Slovenijo škodljivega marakeškega sporazuma.

Nadalje je odbor vladi priporočil, naj ponovno predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s čimer bi slovenskim vojakom podelili potrebna policijska pooblastila za varovanje državne južne meje.

Odbor je sicer včeraj obravnaval poročilo policije o nezakonitih prehodih meje, ki se v zadnjih tednih izredno povečujejo. Napovedi za prihodnje tedne in mesece pa so tudi zelo skrb vzbujajoče. Ob tem v državi primanjkuje okoli 700 policistov, pomoč vojakov ob meji, ki so zdaj zgolj statisti (brez pooblastil), pa je nujna.

Podatki za letošnji junij kažejo, da je bilo število nezakonitih migrantov za polovico večje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Težava migracij v državi še ni rešena, azilni postopki pa pomenijo veliko finančno breme države. “Naša naloga je poskrbeti za varnost državljanov,” je ob tem poudaril Grims. Sklepe je podprl tudi Dušan Šiško (SNS).

Nedavno je sicer ugledni francoski pravni zgodovinar Jean-Louis Harouel v pariškem dnevniku Le Figaro objavil polemični prispevek o marakeški deklaraciji. Po njegovem “sporazum” pomeni legalizacijo načela, da bi moral vsakdo imeti možnost, da pride in se naseli kamorkoli. To bi denimo pomenilo, da bi se zaradi ogromne rasti prebivalstva v Afriki v prihodnjih desetletjih desetine ali celo stotine milijonov ljudi valilo proti Evropi. Takšen razplet pa bi bil za Evropejce samomorilski. Z migranti preplavljena Evropa bi bila neizogibno porušena Evropa.

Na odboru sprejeti sklepi.

M.P.