Slovenci v želji po hitrem zaslužku lani izgubili več kot pet milijonov evrov

(vir: pixabay.com)

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja na spletne goljufe, ki uporabnike nagovarjajo k lažnim investicijam v različne oblike premoženja.

Letos so na policiji obravnavali več kot 115 tovrstnih prijav s skupnim oškodovanjem v višini več kot pet milijonov evrov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na SI-CERT so ob tem kot primer izpostavili vlaganja v kriptovalute, ki si jih zaradi potencialne donosnosti in optimističnih napovedi ogleduje vse več malih vlagateljev. Mnogi med njimi se prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem, začetniki pa so tudi glavna tarča spletnih goljufov.

Slovenska policija dve leti zapored beleži porast prijav v zvezi z investicijskimi vlaganji na lažnih spletnih platformah. V letu 2020 so obravnavali 83 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot dva milijonov evrov, letos pa je torej število prijav že konec avgusta poskočilo na 115, medtem ko se je znesek več kot podvojil.

Investicijske prevare se običajno začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi pogosto zlorabijo tudi podobe znanih oseb in jim podtaknejo lažne izjave. Takšne oglase lahko zasledimo na družbenih omrežjih in forumih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

“V kolikor vas premamijo obljube o nerealno visoki donosnosti, vam goljufi namenijo veliko svojega časa. Vaš osebni svetovalec vam po telefonu ali klepetu obrazloži natančen potek trgovanja na njihovi platformi, s čimer pridobi vaše zaupanje. Po začetnem vložku, ki običajno znaša 250 evrov, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki prikazuje izmišljene podatke o neverjetni rasti vaših sredstev,” so opisali.

V dokaz, da ne gre za prevaro, lahko goljufi svoji tarči na začetku omogočijo izplačilo manjšega dela prikazanega zaslužka na bančni račun in jo tako skušajo prepričati v večje investicije. Če niso dovolj uspešni, jo k dodatnim nakazilom poskušajo prepričati tudi z izredno pogostimi in agresivnimi sporočili ter klici.

“Uporabniki pogosto ne prepoznajo prevare, dokler ne želijo zasluženega denarja končno prenakazati na svoj bančni račun. Goljufi izplačila onemogočijo ter jih pogojujejo z novimi investicijami oz. zahtevami po plačilu raznih izmišljenih stroškov,” navajajo na SI-CERT. Ko ugotovijo, da tarča ni več pripravljena plačevati ali ji je zmanjkalo denarja, se prenehajo odzivati, ogoljufani pa ostane brez vloženega denarja.

Mnogi posamezniki, ki so jih zaslepile obljube o neverjetnem donosu, so v hlastanju po zaslužku vložili vse svoje prihranke, nemalokrat pa najeli tudi kredit ali si denar izposodili od bližnjih opozarjajo na SI-CERT. Najvišje oškodovanje, ki so ga na centru zabeležili lani, je znašalo 155.000 evrov.

M. P.