Slovenci dobri darovalci krvi; slednjo bo mogoče darovati v sredo in četrtek

Območno združenje Rdečega križa Brežice v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino Ljubljana in Občino Brežice v sredo in četrtek organizirata krvodajalsko akcijo.

Kri bo mogoče darovati v Mladinskem centru Brežice na Gubčevi lici 10/A, in sicer v sredo od 8. do 13. ure ter v četrtek od 8. do 12. ure.

Kri lahko darujejo vsi, ki so zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtajo najmanj 50 kilogramov. Oseba mora biti dobrega zdravja in počutja, imeti primerne vrednosti hemoglobina (za moškega je to 135 gramov na liter krvi, za žensko pa 125 gramov na liter krvi). Ženske lahko dajejo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.

Da zadostimo potrebam zdravstva, sicer v Sloveniji dnevno potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev. Leta 2017 te številke nismo dosegali. Kri je namreč v povprečju dnevno darovalo 233 krvodajalcev oziroma 85.000 ljudi. Kljub temu smo Slovenci znani kot dobri darovalci krvi.

Ker kri ne more stati dlje časa, je pomembno, da je dotok krvodajalcev reden. Kakšne so trenutne zaloge posameznih tipov krvi, je mogoče pogledati na spletni strani www.ztm.si/krvodajalstvo/zaloge/

Zdravniki sicer ob srčni operaciji v povprečju potrebujejo okoli šest enot krvi, kar pomeni šest krvodajalcev. Ob operaciji rakastih novotvorb v povprečju potrebujejo dve ali več enot krvi, za presaditev jeter med pet in 20 enot krvi. Za oskrbo ponesrečenca lahko potrebujejo tudi do 30 enot krvi, ob porodu, pri katerem pride do zapletov, pa pet ali več enot.

M. R.