Slavoj Žižek poskrbel za škandal na frankfurtskem knjižnem sejmu

1Slavoj Žižek na odprtju knjižnega sejma v Frankfurtu (Foto: PROFIMEDIA)

Kot poroča portal N1, je Slavoj Žižek svojo vlogo literarnega govorca na odprtju frankfurtskega knjižnega sejma izkoristil za to, da je spregovoril o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Med drugim je dejal, da je Izrael na poti k temu, da postane diktatura, Palestinci pa, da so razumljeni kot problem. Iz občinstva je bilo slišati očitke, da relativizira problematiko, več gostov pa je dvorano med njegovim govorom protestno zapustilo.

V Frankfurtu so slovesno otvorili 75. Frankfurtski knjižni sejem (FKS), na katerem je Slovenija letos častna gostja. Slavoj Žižek je nastopil kot eden od literarnih govorcev, ki ju tradicionalno izbere odbor častne gostje. V svojem nagovoru se Žižek ni mogel izogniti najnovejšemu dogajanju na Bližnjem vzhodu. Kot je dejal, brez knjig ni rešitve za Gazo, Izrael pa je, kot je citiral zgodovinarja in pisatelja Yuvala Noaha Hararija, na poti k temu, da postane diktatura.

Omenil je tudi, da so Palestinci razumljeni kot problem. Treba bi bilo pogledati njihovo situacijo, primerjati nekaj, kar se zdi neprimerljivo, je dejal.

Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker je Žižku nasprotoval tudi na odru (Foto: PROFIMEDIA)

Žižku je najprej pred odrom, kasneje pa tudi neposredno na odru nasprotoval hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je po poročanju nemškega Zeit.de tudi večkrat zapustil dvorano. Becker je Žižka obtožil relativiziranja Hamasovih zločinov, a je filozof njegove obtožbe zavrnil.

Kot poroča Večer, Žižek ni prizanesel niti Sloveniji, takoj na začetku je namreč vprašal, kdo si je izmislil tako idiotski slogan, kot je Satovje besed. “Toliko govorimo o demokraciji, mi se primerjamo s čebelami, ki imajo skrajno totalitarno družbo. Sestavljajo jo skoraj izključno ženske, ki morajo ves čas delati, spolnost pa je dovoljena samo eni,” je bil so slogana kritičen Žižek.