Slavnostne prireditve v Kočevski Reki so se udeležili tudi člani VSO Krško – Kostnjevica na Krki

Člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Krško - Kostanjevica na Krki v Kočevski Reki.

V soboto opoldne je bila v spominskem parku Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) v Kočevski Reki slavnostna prireditev ob obletnici prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS, leta 1990. Slovesnost sta pripravila Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Društvo MORiS, potekala je v spomin na dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

Prireditve so se udeležili tudi člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki. V sporočilu so zapisali: “Na tej sveti zemlji, kot je govorca povzel Franc Breznik, ki je navzoče pozdravil v imenu VSO  je 17. 12. 1990 prvič zadišalo po Slovenski vojski. Tako je že pred leti omenil predsednik prve slovenske vlade. Letos je zgodbo kot slavnostni govornik tudi dopolnil.”

Dodali so, da “smo v osamosvojitev stopali golih rok, brez orožja, ki ga je Teritorialna obramba (TO) po večini predala jugo vojski, v Kočevski Reki pa je bil postroj  ljudi, ki so bili pripravljeni braniti domovino. In tam ni bilo govora o nadaljevanju TO, ampak o Slovenski vojski”.

Obeležitve so se poleg slavnostnega govornika Lojzeta Peterleta udeležili tudi prvi obrambni minister osamosvojitvene vlade Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, poslanka v evropskem parlamentu Patricija Šulin, predsednik Borut Pahor ter hrvaški veterani s prvim hrvaškim predsednikom vlade Franjem Greguricem. Kulturni del je popestril kvintet trobil Slovenje vojske, iz svoje nove pesniške zbirke, pa je nekaj pesmi in razmišljanj prebral Igor Pirkovič.

Postroj
Kulturni program: pesnik Igor Pirkovič in Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske.

M. P.