Skupni organ Posavskega muzeja Brežice podal soglasje kandidatki za direktorico

Skupni organ občine Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica, ki ga sestavljajo župani teh občin, je podal soglasje k imenovanju Alenke Černelič Krošelj za direktorico Posavskega muzeja Brežice. Ta sicer muzej vodi že zdaj.

 

Kot so dejali župani omenjenih občin, so z delovanjem muzeja zadovoljni, saj ta izvaja programe po celotnem Posavju, ki povezujejo. Župani so se strinjali, da je Posavski muzej Brežice ena od tistih regijskih inštitucij, ki Posavje res razume kot kulturno, gospodarsko in družbeno povezan prostor.

Največji financer muzeja je sicer ministrstvo za kulturo (60 %), sledijo občine s svojimi proračunskimi sredstvi, 12 % prihodkov pa je v preteklem letu muzej ustvaril sam, v sklopu nejavnih virov, kot so vstopnine, najemnine in podobno. Skupno število obiskovalcev muzeja, Vodovodnega stolpa, prireditev in programov Posavskega muzeja Brežice ter zunanjih organizatorjev je namreč znašalo 33.234, kar je za 78,9 odstotka več kot prejšnje leto.

Kot je dejala Alenka Černelič Krošelj, bo leto 2023 v muzeju v znamenju mednarodnega projekta 450 let kmečkega upora, ki povezuje slovenske in hrvaške inštitucije. V načrtu imajo tudi prenovo stalne razstave, saj je posavski muzej edini muzej v Sloveniji s stalno razstavo o kmečkih uporih.

A. M.