Skozi posavske gradove se bo mogoče sprehoditi kar z virtualnimi očali

Upravljavci posavskih gradov, povezani v projekt Gradovi Posavja, skušajo na različne načine med seboj povezati ponudbo posavske kulturne dediščine, gradovom dati novo vsebino in jih tako narediti zanimive za turizem.

Med drugim z Regionalno razvojno agencijo Posavje načrtujejo projekt “e-Gradovi Posavja”, v okviru katerega bodo gradova Rajhenburg in Brežice ter nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki 3D digitalno zajeti.

Pripravljeni bodo visokokakovostni 3D modeli vseh treh. Ustvarjene bodo tudi 360-stopinjske fotografije lokacij gradov Mokrice, Sevnica, Svibno in Kunšperk. Pri slednjih dveh gre za grajske ruševine, zato bodo v 360-stopinjski fotografiji vgrajeni shematski rekonstrukciji. Vsa gradiva bodo opremljena z deloma animiranimi informacijami, ki bodo olajšale spoznavanje dediščine gradov. Vsi gradovi bodo z digitalnimi vsebinami vključeni tudi v interpretacijsko sobo, ki bo zastavljena kot izhodišče edinstvenega 5-zvezdičnega doživetja. Z interpretacijsko sobo, ki bo opremljena z več hologramskimi predvajalniki (za 3D modele gradov z animacijami) ter očali za virtualno resničnost (za 360-stopinjske posnetke) bodo na enem mestu skozi nove digitalne izkušnje predstavljene ponudbe gradov in ostala povezana ponudba. Tako se bo mogoče skozi gradove sprehoditi tudi virtualno.

Regionalna razvojna agencija Posavje je za projekt “e-Gradovi Posavja” pridobila tudi sredstva v sklopu Javnega razpisa za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah zaradi epidemije COVID-19, ki ga je razpisalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vrednost sofinanciranja znaša 258.000, projekt pa bodo izvedli do oktobra 2021.

Vir in foto: Regionalna razvojna agencija (RRA) Posavje

M. P.