Skoraj petina Slovencev še ni uporabljala interneta

pixabay.com

V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije med osebami, starimi od 16 do 74 let, 79 odstotkov takih, ki so uporabljale internet. 68 odstotkov jih je internet uporabljalo vsak dan ali skoraj vsak dan, 18 odstotkov oseb pa interneta do zdaj še ni uporabljalo.

Odstotek uporabnikov interneta je še vedno najnižji med starejšo generacijo, vendar se povečuje. Najvišji odstotek takih, ki interneta še niso nikoli uporabili – 57 odstotkov, je v starostni skupini 65 do 74 let.

Uporaba interneta in računalnikov (Foto:: SURS)

Kaj iščemo po spletu?

Internet se najpogosteje uporablja za iskanje informacij in komuniciranje, ugotavlja statistični urad. Osebe stare od 16 do 74 let, so preko interneta iskale informacije o:

  • izdelkih ali storitvah 69 odstotkov,
  • 61 odstotkov jih je bralo spletne novice, spletne časopise ali revije,
  • 46 odstotkov pa so obiskovali spletna družabna omrežja, na primer Facebooku, Snapchatu ali Instagramu.

Pametni telefon

Pametni telefon je nepogrešljiv pripomoček, saj nam omogoča, da smo vsak trenutek dosegljivi. Hkrati je fotoaparat, ura, budilka, svetilka ipd., vse v eni napravi. Digitalna doba nam ni prinesla le novih tehnologij, temveč zahteva tudi nova znanja.

Moški in ženske se pri uporabi mobilnega telefona ne razlikujejo. Med osebami starimi med 16–74 let, je bilo v prvem četrtletju 2017 kar 97% oseb, ki so uporabljale mobilni telefon. Uporaba mobilnih telefonov je nižja med osebami starimi 65–74 let, vendar niti ne tako nizka – 92 %.

Med uporabniki mobilnih telefonov so v vseh starostnih skupinah prevladovali uporabniki pametnih telefonov razen med osebami, starimi 65–74 let; med temi jih je namreč 63 % uporabljalo mobilni telefon, ki je omogočal le osnovne funkcije (klicanje ali pošiljanje SMS-sporočil), 29 % pa jih je imelo pametni telefon.

Za kakšen namen uporabljajo 16-74 letniki pametne telefone (foto: SURS)

Za kaj vse uporabljamo pametni telefon?

Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil (99 %); 96 % teh oseb ga je uporabljalo tudi za fotografiranje, 92 % kot uro, 83 % kot budilko ali alarm, 82 % pa kot koledar. 80 % uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu.

53 % uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 % jih je na pametnem telefonu igralo igre.