Si želite razgibati možgane? Preverite, kako

(pixabay.com)

Možgani so človekov najpomembnejši organ, ki koordinira in vodi človekovo telo in duha. Čeprav se včasih ne zdi tako, je pomembno, da primerno skrbimo tudi zanje. Predvsem s starostjo nam lahko začne slabeti spomin, poslabšata se nam lahko koordinacija in osredotočenost. Preverite nekaj nasvetov za boljše delovanje možganov.

Delovanje možganov je mogoče izboljšati že z nekaj preprostimi vajami. Strokovnjaki jih najpogosteje priporočajo tri. Prva vaja je računanje na pamet. Če morate kaj izračunati, nikar takoj ne posezi po žepnem računalniku. Sprva poskusite izračunati na pamet, potem pa rezultat zgolj preverite. Možgane je mogoče zelo dobro razmigati tudi s pomočjo učenja tujega jezika ali pa s širjenjem besednega zaklada. Pokukajte v slovar tujk ali prelistajte enciklopedijo in se mimogrede naučite kaj novega. Zakaj se ne bi tudi tako kot v osnovni šoli naučili kakšne pesmice na pamet.

Namesto, da pišete nakupovalni seznam, si poskušajte raje zapomniti stvari, ki jih morate kupiti. Če pa že imate nakupovalni seznam, poskusite med sprehajanjem po trgovini v nakupovalni voziček po spominu nabrati čim več stvari iz seznama in šele nato preveriti, če ste kaj pozabili.

Dejavnost možganov nadvse pospešijo tudi najrazličnejše miselne igre in reševanje križank, zato si zanje brez slabe vesti za vzemite nekaj prostega časa. Nadvse priročno je tudi sestavljanje rubikove kocke ali izmišljanje zgodb in pravljic.

Ko se stvar naučite na pamet, jo poskusite nekaj časa tudi redno ponavljati. Ne samo, da boste svoje na novo pridobljeno znanje na tak način utrdili, pač pa boste poskrbeli tudi za pravo možgansko telovadbo.

Za boljše delovanje možganov pomagajo tudi izogibanje stresu, povečanje dotok kisika, kar naredimo s telesno vadbo, in pravilno prehranjevanje. Dokazano je, da klorofil in lecitin blagodejno vplivata na delovanje možganov. Klorofil boste zaužili z zeleno zelenjavo, lecitin pa s sojo.

Na možgansko gimnastiko v Kostanjevico

Delovanje možganov preprostih pa lahko izboljšate tudi na praktičnih delavnicah. Eno takih pripravlja kostanjeviški Zavod Otok v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom za Posavje.

Prva bo potekala že danes med 9. in 10. uri na Kambičevem trgu 5, naslednja pa čez en teden, 22. maja, ob isti uri, na istem kraju.

Na delavnicah vas bodo naučili metod in tehnike za krepitev spomina, s katerimi lahko kar za 20 odstotkov povečate koncentracijo in obdržite svoje možgane v kondiciji.

M. R.