Si upate izposoditi pakete z neznano vsebino?

Knjižnica Sevnica

Poletje je z dopustniškimi dnevi idealen čas za branje knjig, zato knjižnice ponavadi v tem času za svoje člane pripravijo različne ponudbe. Več teh so ob upoštevanju navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja koronavirusa letos pripravili tudi v Knjižnici Sevnica.

Med drugimi so obiskovalcem pripravili posebne »Poletne zavitke«, komplete odličnih knjig po izboru knjižničark.

Vsebina paketa je tako skrivnost, zraven pa bralci prejmejo še recept, s katerim lahko preizkusijo svoje kuharske sposobnosti. V knjižnici vabijo tudi k branju v skupnem posavskem projektu »Posavci beremo skupaj 2020«, v okviru katerega bralce nagovarjajo s seznamom zahtevnejšega leposlovja za krajše in lepše poletne dni.

Tudi otroci med počitnicami radi prisluhnejo dobrim zgodbam ali pa jih preberejo kar sami. Najmlajše tako v knjižnici že četrto leto zapored vabi Poletko, ki ponuja pester nabor zanimivih, poučnih in duhovitih zgodb, pridne bralce pa nagradi s sladoledom. V izbor so vključili kakovostne pravljice in zgodbe, pravijo.

Zbirka časopisja PRESSREADER je članom knjižnice dostopna iz naslonjača in omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na računalniku, tabličnem računalniku in mobilniku. Iz zofe ali v mirnem okolju knjižnice je možno izbirati med več kot 4000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Dopust, na katerega se običajno odpravimo z omejeno količino prtljage, je priložnost za branje elektronskih knjig, ki si jih bralci lahko preko BIBLOSa izposodijo v sevniški knjižnici. V e-obliki ponujajo pester nabor leposlovja. V knjižnici vabijo tudi k uporabi elektronskih virov in baz, med njimi Digitalne knjižnice Slovenije dLib in domoznanskega portala Kamra, kjer objavljajo veliko zanimivih lokalnih domoznanskih zgodb, tudi sevniških. Bralcem je dostopna tudi zbirka Tax-fin-lex, ki omogoča pregled aktualne zakonodaje, ter portal Dobreknjige.si, kjer slovenski knjižničarji bralcem pomagajo poiskati dobro knjigo.

5. oktobra bo sicer vožnjo po Posavju začel tako imenovani bibliobus. V sevniški občini bo imela ta inovativna knjižnica na kolesih postanek v 16 krajih, na policah pa bo imela okrog šest tisoč enot gradiva, med njimi knjig, revij in neknjižnega gradiva.

Knjižnica Sevnica svoja vrata prijazno odpira tudi drugim področjem kulturnega ustvarjanja. Trenutno je do 25. avgusta na ogled likovna razstava Bogastvo gozdov na steklu razstavljavke Vilme Mavrič Krisper.

V knjižnici k obisku vabijo v ponedeljek, torek, četrtek in petek od 7. do 15. ure, ob sredah pa je odpiralni čas od 10. do 18. ure.

M. P.