Sezonske napovedi Sloveniji napovedujejo suho in milo zimo

(vir: pixabay.com)

Če gre verjeti sezonskim napovedim večjih meteoroloških centrov, si hude zime s snegom in mrazom letos ne moremo obetati. Znani vremenoslovski centri nam namreč napovedujejo milo in precej suho zimo.

Vremenoslovci portala Accuweather tako letos za Slovenijo in večji del Balkana napoveduje bolj milo zimo. “Seveda bodo posamezne nevihte, a jih ne bo toliko kot lani,” pravi meteorolog Jason Nicholls. “Ta regija bo najverjetneje imela dolga, suha in bolj topla obdobja, ki jim bo sledil teden neviht in slabšega vremena, nato pa se bo nad območje znova vrnilo stabilno in suho vreme,” napoveduje.

Še največ zimskega vremena si lahko po napovedih obetamo ob koncu letošnjega leta in na začetku prihodnjega, ko naj bi bilo vreme tudi najbolj nepredvidljivo. Februar in marec pa naj bi bila vremensko bolj mirna.

Evropski meteorološki center ECMWF napoveduje, da je letos na področju Slovenije precej večja verjetnost, da bo zima topla in naj bi se uvrstila v zgornjo četrtino najtoplejših zim od sredine prejšnjega stoletja.

Zaradi pogostega zahodnega in jugozahodnega vetra naj bi pri nas veliko padavin padlo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije, z oddaljevanjem od gorskih pregrad pa se bo količina padavin precej hitro manjšala.

M. P.