Sevniški vrtci bodo dražji za do 15 odstotkov

Vrtec Ciciban

Sevniški občinski svet je na zadnji seji podal soglasje k zvišanju cen vrtcev v Občini Sevnica. Ti se bodo povišali od 1,18 do 14,9 odstotka. Povišanje je posledica predvsem povišanja plač zaposlenim, ki ga je skorajda brez pogajanj s sindikati javnega sektorja dovolila vlada Marjana Šarca.

Tako je bilo vladino radodarno deljenje denarja še enkrat več preneseno na pleča staršev otrok.

Glede na soglasje, ki ga je k predlogu zvišanja cen v vrtcih podala večina v občinskem svetu, se bo najprej podražilo bivanje otrok v prvi starostni skupini v vrtcu v OŠ Blanca, in sicer za 14,9 odstotka, najnižjo podražitev pa si lahko obetajo v kombiniranem oddelku vrtca v OŠ Krmelj, in sicer 1,18-odstotno. Precej dražje bo bivanje otrok v prvi starostni skupini v vrtcu v OŠ Kremelj, ki se zvišuje za slabih 10 odstotkov, in v prvi starostni skupini Vrtca Ciciban v Sevnici, ki se zvišuje za slabih šest odstotkov. Podražitve bodo sicer v praktično vseh skupinah vrtcev Ciciban, OŠ Blanca in OŠ Krmelj.

Kot pravijo odgovorni, gre največji delež zvišanja cen na račun lanskega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Slednjim je vlada popustila praktično skorajda brez pogajanj ter dovolila za povišanje plač za dva, ponekod tudi za tri plačne razrede.

Tomaž Lisec

Na slednje je opozoril tudi poslanec SDS in sevniški občinski svetnik Tomaž Lisec, ki je na svojem Facebook profilu zapisal, da so občinski svetniki “zopet talci zakonodaje, ki jo je sprejela parlamentarna (leva) večina”. “Jaz sem bil proti zakonu, ki je osnova za višje cene – zakonu o sistemu plač v javnem sektorju”, s katerim je vlada uzakonila dogovor s sindikati.

M. P.